BBB wil niet met JA21 in gesprek over vormen coalitie, ondanks advies verkenners

FLEVOLAND • Ma 3 april 2023 | 22:44 • Maandag 3 april 2023 | 22:44

De BoerBurgerBeweging (BBB) wil liever niet dat JA21 aansluit bij de gesprekken over het vormen van een coalitie in Provinciale Staten. De verkenners adviseerden maandag dat de partijen BBB, VVD, ChristenUnie, PVV en SGP met elkaar in gesprek kunnen gaan, met eventueel JA21 daar nog bij. Maar BBB-fractievoorzitter Anja Keuter ziet dat niet zitten.

"We willen eerst een coalitievorming met deze vijf partijen onderzoeken", zegt Keuter. "Onze voorkeur gaat niet uit naar een samenwerking met JA21 als zesde partij. Want dan zullen ze wellicht ook een gedeputeerde eisen. BBB wil twee gedeputeerden en dan blijven er voor de ander partijen nog vier gedeputeerden over." Als die vijf partijen inderdaad een nieuwe coalitie zouden vormen, hebben zij samen 21 van de 41 zetels in handen. Exact genoeg voor een meerderheid. Met JA21 erbij zou dat uitkomen op 23 zetels.

'Met ons valt te praten'
Maar Keuter hoeft niet bang te zijn dat JA21 te veel eisen zal stellen aan het meedoen aan de coalitie. JA21 zegt geen blokkades op te werpen. "Met ons valt te praten", laat fractievoorzitter Kees Kok weten. Hoewel de verkenners JA21 in eerste instantie niet noemen als gesprekspartner voor een nieuwe coalitie, is de partij positief. "Als je kijkt naar de uitslag van de verkiezingen zou je kunnen zeggen dat over rechts gaan in de rede ligt als primaire keuze," zegt Kok.

"Als je een coalitie wil met een stevige en pragmatische basis, dan is een uitbreiding met ons voor de hand liggend." En dus ligt de uitkomst van de besprekingen over de vorming van een nieuwe coalitie in Provinciale Staten nog helemaal niet vast, denkt Kok.

'Goed en werkbaar'
Fractievoorzitter Keuter noemt het advies van verkenners Pieter van Maaren en Herman Sietsma verder 'goed en werkbaar'. Een samenwerking met GroenLinks gecombineerd met de PvdA ziet de BBB niet zitten: "GroenLinks ligt inhoudelijk te ver van ons vandaan." Op de vraag of een linkse coalitie is uitgesloten, zegt ze: "Wij doen niet aan framing. De BBB is net zoals de VVD een middenpartij. We gaan gewoon netjes door het midden."

Dat het CDA Flevoland wat het stikstofbeleid betreft afstand heeft genomen van landelijk beleid van regeringspartij CDA, brengt wat Keuter betreft samenwerking met die partij niet dichterbij. "Wij hebben afgesproken dat we eerst het advies van de verkenners (een coalitie tussen BBB, VVD, CU, PVV en SGP, red.) onderzoeken."

Te haastig
De PvdA vindt het advies van de verkenners en de input van de beoogde coalitiepartijen teleurstellend. "Dit is een oer-rechtse coalitie," is de reactie van Abassin Nessar van de Partij van de Arbeid (PvdA) op de keuze van Keuter om de PvdA en GroenLinks vooralsnog uit te sluiten. Nessar vindt dat er te veel haast wordt gemaakt. "Waarom wordt er niet eerst een inhoudelijk gesprek gevoerd?"

Volgens hem klopt het beeld niet dat er in een samenwerking van BBB met partijen als de PvdA en GroenLinks per definitie een linkse koers gevaren zou worden. "Flevoland is een negatieve uitzondering op het landelijk beeld. In andere provincies praten de BBB en de PvdA wel over samenwerking in een coalitie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel