Burgemeester zoekt 'randjes van de wet' voor cameratoezicht in Haven

ALMERE • Vr 14 april 2023 | 13:52 • Vrijdag 14 april 2023 | 13:52

De Almeerse burgemeester Van der Loo wil 'de randjes van de wet opzoeken' om ervoor te zorgen dat de ondernemers in het centrum van Almere Haven zich weer veilig gaan voelen. Hij heeft de gemeenteraad donderdagavond toegezegd dat hij opnieuw met de politie en het Openbaar Ministerie gaat praten over de situatie in het gebied.

De tijdelijke camera's werden in augustus vorig jaar neergezet omdat het erg onveilig was in het gebied. Zo waren er veel overvallen of pogingen daartoe. Ook was er veel overlast. Vorige maand was het volgens de gemeente weer veilig genoeg. Alle camera's, behalve die op de Brink, werden uitgezet en weggehaald. Direct daarna sloegen inbrekers toe.

De lokale VVD-fractie wil dat het cameratoezicht zo snel mogelijk weer terugkomt en gaat daarover een motie indienen. De burgemeester zei donderdagavond dat de regels niet toelaten dat er weer tijdelijke camera's worden neergezet. Het toezicht is gestopt omdat er volgens een veiligheidsanalyse van de politie en het OM geen reden meer voor is. Daardoor kan de burgemeester de camera's ook niet meer laten terugzetten, zelfs niet als de gemeenteraad hem dat via de VVD-motie zou opdragen.

Gesproken met ondernemers
Van der Loo is in Haven geweest en heeft er met ondernemers gesproken. Hij begrijpt dat ze graag weer meer toezicht willen, maar 'er is een heleboel nodig voor deze maatregel'. Tijdelijk cameratoezicht moet ook onderdeel zijn van een breder pakket, waarbij ook de inzet van BOA's en wijkagenten hoort. De burgemeester gaat daarover praten met het OM en de politie en hoopt over een paar weken meer duidelijkheid te kunnen geven.

Een aantal raadsfracties vindt dat er ook moet worden gekeken naar permanent cameratoezicht. Daarover kon de burgemeester niets zeggen, omdat het niet zijn bevoegdheid is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel