Groen licht voor formatie, verkenners zien geen knelpunten bij vijf partijen

FLEVOLAND • Wo 26 april 2023 | 15:12 • Woensdag 26 april 2023 | 15:12

De BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP kunnen samengaan in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Flevoland. Dat concluderen verkenners Pieter van Maaren en Herman Sietsma. Zij zien geen inhoudelijke bezwaren om met de formatie te beginnen.

Begin deze maand werd al duidelijk dat met de vijf partijen gesprekken werden gevoerd. Maar vanuit de achterban van de ChristenUnie kwam felle kritiek op het plan om samen met de PVV in een coalitie te stappen. De landelijke partijvoorzitter noemde het voorstel 'niet geloofwaardig'. Een aantal van die pijnpunten is 'het tegengaan van de islamisering' en 'het afdoen van de klimaatagenda als geldverspilling' door de PVV. De Flevolandse fractie van de CU wil geen reactie geven over op wat voor manier die forse inhoudelijke verschillen met de PVV nu zijn weggestreken.

'Geen knelpunten'
De partijen hebben samen gesproken over verschillende inhoudelijke onderwerpen en uitgezocht of er sprake is van 'onoverbrugbare verschillen van inzicht'. Volgens de verkenners is dat vooralsnog op de dossiers in Flevoland niet aan de orde. Volgens hen zijn er geen knelpunten die een coalitieakkoord in de weg staan.

De vijf partijen hebben een aantal kernwaardes voor een coalitie vastgesteld. Dat zijn bijvoorbeeld: 'heeft respect voor de medemens en handelt daarnaar' en 'onderschrijft dat alle Flevolanders, binnen de grenzen van onze rechtstaat en conform artikel 1 van de Grondwet, het recht hebben om te zijn wie ze zijn en te geloven wat ze geloven en niet geloven'.

Verder is afgesproken dat toekomstige gedeputeerden 'primair bestuurder van Flevoland zijn en Haagse partijpolitieke discussies in Den Haag laten.'

Coalitieakkoord
Afgelopen weekend is er een bijeenkomst geweest waarin onder meer afspraken zijn gemaakt over de werkwijze, de verdeling van de thema's en de planning. De partijen moeten nu samen een coalitieakkoord maken. Dat is een lijst met afspraken tussen de politieke partijen over de onderwerpen die zij belangrijk vinden. Dossiers die spelen in Flevoland zijn onder meer stikstof, de woningbouwopgave, Lelystad Airport en de huisvesting van asielzoekers en statushouders.

BBB, VVD, PVV, CU en SGP hebben met z'n vijven een nipte meerderheid met 21 van de 41 zetels.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel