Coalitieakkoord wordt in juni verwacht, onderhandelingen 'in goede sfeer'

FLEVOLAND • Do 25 mei 2023 | 6:33 • Donderdag 25 mei 2023 | 6:33

In de tweede helft van juni wordt er een coalitieakkoord van het nieuw te vormen Flevolands college van Gedeputeerde Staten verwacht. Dat zegt formateur Pieter van Maaren, die het proces in goede banen probeert te leiden met mede-formateur Herman Sietsma. Volgens hem verlopen de onderhandelingen op een constructieve en voorspoedige manier.

In totaal zitten vijf provinciale partijen aan de onderhandelingstafel. Dat zijn de BBB, VVD, PVV, de ChristenUnie en SGP. Volgens Van Maaren, oud-burgemeester van de gemeente Urk, is de sfeer goed tussen de verschillende fracties.

De politieke partijen moeten overeenstemming bereiken over ingewikkelde onderwerpen waarover zij flink van mening verschillen, zoals de stikstofproblematiek, Lelystad Airport en de huisvesting van statushouders.

Van Maaren: 'Onderhandelaars zoeken naar overeenkomsten'
Vorige maand ontstond er commotie binnen de ChristenUnie over een mogelijke samenwerking met de PVV. Zo was er vanuit de achterban van de partij felle kritiek op het voornemen om samen met de PVV in een coalitie te stappen. De landelijke partijvoorzitter noemde het voorstel niet geloofwaardig.

Van Maaren zegt tevreden te zijn omdat de onderhandelaars naar overeenkomsten zoeken. "Alle partijen hebben hun verkiezingsprogramma's en willen zaken voor hun eigen achterban binnenhalen. En dat betekent dat de onderhandelingen altijd stevig zijn. Zo hoort het ook, maar ze zijn constructief. Naar mijn gevoel verlopen de onderhandelingen op een goede wijze. Dat is eigenlijk wat ik zelf ervaar."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel