VVD: fietsen voor asielzoekers is het belonen van strafbaar gedrag?

DRONTEN • Do 1 juni 2023 | 22:40 • Donderdag 1 juni 2023 | 22:40

De VVD in Dronten heeft schriftelijke vragen gesteld over het plan om 150 fietsen beschikbaar te stellen voor bewoners van het azc aan de Vossemeerdijk. De gedachte is dat het aantal fietsendiefstallen in Dronten en Kampen afneemt als asielzoekers via een soort 'fietsenplan' er eentje kunnen aanschaffen voor een klein bedrag.

Nu is het namelijk nog zo dat er geregeld gestolen fietsen opduiken op het terrein van het azc. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn het niet zozeer asielzoekers zelf die stelen, maar gaat het om heling. De fietsen worden voor weinig geld verkocht aan bewoners, die onwetend zouden zijn dat ze een gestolen exemplaar aanschaffen.

De VVD stipt in haar vragen aan het college van B en W aan dat er behoorlijk wat ophef is ontstaan over het plan. Aangezien het ervaren kan worden als het belonen van strafbaar gedrag, zo schrijft raadslid Barry Hoogezand. Het plan voor de 150 fietsen heeft ook de aandacht getrokken van PVV-leider Geert Wilders. Die noemt het op Twitter waanzin en krankzinnig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel