Ontuchtverdachte Peter V. ontslaat advocaten, zaak maanden uitgesteld

ALMERE • Wo 21 juni 2023 | 10:06 • Woensdag 21 juni 2023 | 10:06

De rechtbank heeft de zaak tegen de Almeerse oud-directeur van stichting Kanjer Wens na een paar uur al uitgesteld. Dit omdat Peter V. tijdens een zitting bij de rechtbank in Lelystad woensdagochtend zijn twee advocaten naar huis heeft gestuurd. Hij zou onvoldoende tijd hebben gehad om zich voor te bereiden en heeft geen vertrouwen meer in zijn advocaten.

De 55-jarige Peter V. staat terecht voor ontucht met zeker twaalf jongens. De rechtbank had twee dagen uitgetrokken om zijn zaak te behandelen. Er waren veel slachtoffers, familieleden en pers aanwezig.

Advocaat wilde direct al uitstellen
Advocaat Saskia Hoogenraad verzocht de rechtbank aan het begin al om de zaak uit te stellen. Onder meer omdat dvd's met twee verhoren niet zijn uitgeluisterd door de verdediging. Na beraad, verwierp de rechtbank dat verzoek. Daarop nam V. het woord. "De rechtbank onderschat hoe belangrijk ik deze punten vind", reageerde V. "Ik ga over alles verklaren, maar pas na een gedegen voorbereiding met mijn advocaten. Dan rest me niets anders dan ze nu naar huis te sturen."

Ergernis
Zowel de rechtbank als de officier van justitie reageerden geïrriteerd op de gang van zaken. De rechtbank insinueerde dat de advocaten zelf achter hun ontslag zaten, maar volgens advocate Hoogenraad is dat 'absoluut niet waar'. Verdachte V. heeft geen vertrouwen meer in zijn advocaat, "dus ik sta met mijn rug tegen de muur", reageerde de advocaat.

Je hoort de verdachte (met een vervormde stem) en de rechter

Beslissing viel zwaar
De officier van justitie probeerde nog de rechtbank te overtuigen om de zaak toch te behandelen. Hij verwees naar de volle tribune met slachtoffers en familieleden. De rechtbank zei de zaak wel te moeten aanhouden vanwege de omvang. Het valt de rechters zwaar en zij begrijpen dat het voor de slachtoffers ook zwaar is.

"Hou je kop"
V. bood wel zijn verontschuldigingen aan voor de vertraging. Vanaf de tribune werd woedend gereageerd. "Hou je kop, klootzak", riep een aanwezige. Eerder werd de verdachte al vanaf de tribune voor egoïst uitgemaakt.

Zaak over paar maanden behandeld
V. moet van de rechtbank binnen een week een nieuwe advocaat vinden. Binnen drie maanden vindt dan een volgende zitting in de zaak plaats. Dat zal weer een niet-inhoudelijke behandeling zijn. Het is nog onduidelijk wanneer er weer een inhoudelijke behandeling is, maar dat zal nog maanden duren. De rechter heeft besloten dat V. in de tussentijd vast blijft zitten.

Waar gaat de zaak over?
De 55-jarige Peter V. staat terecht voor het misbruiken van twaalf minderjarige jongens. Verder was de man in bezit van kinderporno. Ook zou hij zelf beelden van het misbruik hebben gemaakt.

De Almeerder kwam in juni 2021 bij justitie in beeld. Sinds februari vorig jaar zit hij vast. Aanvankelijk was dat vanwege het misbruik van drie jongens van negen jaar en een jongen van twaalf jaar. Nadat het nieuws over de zaak naar buiten kwam, meldden zich meerdere slachtoffers. Ook als voetbaltrainer bij twee Almeerse clubs zou hij zich misdragen hebben. V. werd uiteindelijk bij beide verenigingen wegens ongepast gedrag weggestuurd.

De stichting Kanjer Wens liet wensen uitkomen van zieke kinderen. Door zijn werk als directeur van de stichting kwam de Almeerder veel met kinderen in aanraking. De stichting is na de aanhouding van hem opgeheven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel