Hoe is het om les te krijgen op de Forumschool?

ALMERE • Vr 23 juni 2023 | 6:41 • Vrijdag 23 juni 2023 | 6:41

Het eerste schooljaar van de Renaissanceschool in Almere zit er op. De kleine, particuliere school is gegroeid van drie naar tien leerlingen in verschillende leeftijden. Hoe is het om op deze basisschool les te krijgen? En waarin is het anders dan op andere scholen?

We hebben met de voorzitter van het bestuur, Ralf Dekker afgesproken. De school zit in een wit met blauw scoutinggebouw, midden in het bos. Dekker gunt Omroep Flevoland een blik in de school, andere media zijn niet welkom.

In 2022 kondigde Forum-leider Thierry Baudet aan op diverse plekken in Nederland scholen met 'klassiek, niet-woke onderwijs' te starten. De school in Almere opende in augustus en werd eind november door de Onderwijsinspectie erkend als particuliere basisschool. Dat wil zeggen dat de lessen op orde zijn, waardoor kinderen daar onderwijs mogen volgen.

De komst van de school is omstreden. De locatie werd eerst geheim gehouden, maar later achterhaald. Ouders voelden zich vervolgens bedreigd, omdat er bij de school een brief met de tekst 'Fascisten opgerot' werd opgehangen. Tot nu toe is dit de enige Forumschool in Nederland.

Klassiek
Bij de hoofdingang staan twee witte vlaggen met de woorden 'klassiek, eerlijk, vrij.' Dekker leidt ons rond, langs de keuken, waar één keer in de week gekookt wordt met de kinderen. Dan komen we in het lokaal waar de lessen worden gegeven. De 10 leerlingen hebben verschillende leeftijden maar omdat de school nog klein is krijgen ze les in één klas..

Vooraan in het klaslokaal hangt een ouderwets, groen schoolbord. Een bewuste keuze zegt Dekker: "Een beetje ouderwets misschien, maar wij vinden vanuit het renaissancegedachtegoed schrijven met de hand ontzettend belangrijk. Vanuit de gedachte dat als je woorden schrijft en niet intikt op een iPad bijvoorbeeld, dat ze beter beklijven." In de school vind je sowieso geen iPads, beeldschermen of telefoons, behalve één voor de bereikbaarheid van de school. "Wij zijn absoluut voor het weghouden van digitale hulpmiddelen, als het even kan."

Rekenen
Het klaslokaal lijkt verder veel op een lokaal in een willekeurige andere school. Er staan twee aan twee tafels en stoelen en er hangen werkjes aan de muur. Toch wijken de lesmethoden soms af: "Bij rekenen passen we bijvoorbeeld de oude methode toe van staartdelingen. Heel klassiek, maar volgens ons werkt dat nog steeds het beste."

Bewegen
De kinderen hebben inmiddels pauze en struinen rond in de bossen achter de school. "Het groen is ontzettend belangrijk, dat je in de pauze direct naar buiten kunt. Dat je kunt zien wat er in de natuur gebeurt. Dat is ook vooral belangrijk voor jongetjes, die moeten lekker kunnen rennen. Die hebben vaak veel de behoefte om zich te kunnen bewegen, meer nog dan meisjes."

"Eigenlijk moet de politiek buiten de klas blijven"

— Ralf Dekker, Renaissanceschool

Hoewel de natuur bestudeerd mag worden moet de school niks hebben van het lesprogramma 'Lentekriebels' van Rutgers. Eerder dit jaar was er op een aantal basisscholen ophef over het programma waarin seksuele voorlichting een onderdeel is. Scholen mogen zelf bepalen of ze de lespakketten gebruiken. "Wij vinden dat volwassenenthema's, net als modieuze thema's zoals bijvoorbeeld LHBTQI of paarse vrijdag. Misschien moet je de onderwerpen duiden als ze in groep acht zitten, zodat ze niet helemaal wereldvreemd in het leven staan, maar ga dat niet pushen."

Het kan natuurlijk zijn dat er straks een aanmelding komt van een kind dat er uitziet als jongetje maar zich identificeert als meisje. "Best, de vogel zingt zoals het gebekt is zullen we maar zeggen. Maar we gaan dat niet aan de orde stellen of als een voorbeeld stellen. Laat de kinderen dat vooral zelf doen. We gaan het niet entertainen."

Neutraal
We mogen in de les meekijken van leraar Anton de Lange maar kinderen niet herkenbaar in beeld brengen. Eigenlijk is hij al gepensioneerd, maar nu vrijwillig aan het werk op de school. "Ik heb op meerdere scholen les gegeven, ik vind het heel leuk om met deze verschillende leeftijden samen te werken. We verschillen vooral met andere scholen in dat we neutraal zijn op bepaalde thema's." Wat wil hij de kinderen vooral meegeven? "Ik probeer mijn leerlingen op te leiden tot een kritische burger. Neem niet zo maar iets aan, bekijk het, onderzoek het, stel vragen."

Dekker vindt het goed als we even buiten apart met een leerling (9) spreken. Want hoe ervaren de kinderen het zelf om op deze school te zitten? "Ik vind het heel fijn hier, vooral het buiten spelen. Ik haat mijn vorige school, daar had ik altijd ruzie. Hier doet de juf soms even haar ogen dicht en mogen we langer buiten spelen." Hij vindt niet dat deze school heel erg anders is dan zijn vorige school. Hij heeft wel maar één vriend, maar zoveel is er natuurlijk ook niet te kiezen. Zijn leraar zegt dat hij goed gedijt onder de persoonlijke aandacht.

Geen politiek?
Tot zover lijkt de school, in hoofdlijnen, best op andere basisscholen. Wat is dan de band tussen de school en de partij Forum voor Democratie? "Natuurlijk is de school opgericht door een politieke partij maar het onderwijs dat wordt gegeven heeft niks te maken met een politiek statement. Wel met een levensvisie die mensen van Forum voor Democratie ook hebben. Dat betekent niet dat er allemaal politieke thema's voorbij komen. Eigenlijk moet de politiek buiten de klas blijven." Er hangt in ieder geval geen foto van Thierry Baudet aan de muur.

Voor komend jaar zijn er ongeveer 10 tot 15 nieuwe aanmeldingen. De school heeft voor het komende jaar sponsoring gekregen maar wil het liefst een staat-gefinancierde school worden. Daarvoor heeft de school een aantal steunbetuigingen nodig. Dat is lastig te krijgen merken ze, vooral omdat deze steunbetuiging via DigiD ingevuld moet worden. "Ook al zijn mensen enthousiast over het concept, dat lijkt toch een drempel."

Toekomst
Er zijn nog geen kleuters aangemeld, wat natuurlijk wel essentieel is voor het voortbestaan van de school. Daarom wordt er een peuter en kleuter speelmiddag georganiseerd op het terrein van de school. "Er zijn nogal wat vooroordelen geweest over de school. Alle sentimenten zijn voorbij. Nu wordt duidelijk dat het gewoon een normale school is, een gezellige school, een interessante school, en geen enge school wat sommige mensen denken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel