Nabestaanden en bezoekers herdenkingsmonument bang voor nieuwe vernieling: 'Maak gedenkplaten van staal'

DRONTEN • Do 29 juni 2023 | 22:37 • Donderdag 29 juni 2023 | 22:37

"Waarom geen gedenkmonument van staal, in plaats van glas?" Dat vraagt een nabestaande zich af, naar aanleiding van het voornemen om het vernielde monument in Dronten in originele staat te herstellen. Op de glazen panelen stonden de namen van duizenden mensen die aan kanker zijn overleden. Anderhalve week geleden werden de zuilen vernield.

KWF Kankerbestrijding, de gemeente Dronten en Staatsbosbeheer besloten woensdagavond tijdens een overleg dat de glazen platen vernieuwd worden. Maar bezoekers zijn bang dat ze opnieuw vernield worden. "Het lijkt me nou niet dat ze weer van glas gemaakt moeten worden", zegt een mevrouw die voor het eerst een kijkje neemt in het Wilhelminabos in Dronten. "Ik denk gewoon aan staal. Is dat ook mogelijk?"

Geen bewaking
"Zorg voor bewaking, dat het niet nog een keer gebeurt", vindt een andere mevrouw. "Er was hier helemaal geen bewaking." Ze denkt bijvoorbeeld aan camera's. Maar een andere mevrouw vindt dat maar niets. Ze komt hier voor haar rust. "Moet je alles beveiligen? Ook wat zich afspeelt in de natuur? Dat lijkt me een beetje te ver gaan."

Tot 7 juli is de gedenkplek nog te bezoeken. Alle glasscherven worden vanaf die dag opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf. KWF, de gemeente en Staatsbosbeheer hopen eind deze zomer meer informatie te geven over het maken van een nieuw monument. Ze gaan intussen ook kijken welke maatregelen er genomen kunnen worden om nieuwe vernielingen te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel