KWF gaat vernield kankermonument in Wilhelminabos in originele staat herstellen

DRONTEN • Do 29 juni 2023 | 12:05 • Donderdag 29 juni 2023 | 12:05

KWF Kankerbestrijding gaat het onlangs vernielde monument in Dronten zoveel mogelijk in originele staat herstellen, inclusief alle namen. Dat is woensdagavond besloten tijdens een overleg met de gemeente Dronten en Staatsbosbeheer. 

Verder gaan de drie partijen kijken welke maatregelen er genomen kunnen worden bij het monument in het Koningin Wilhelminabos om nieuwe vernielingen te voorkomen. De ravage van het recente vandalisme wordt vanaf 7 juli opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf. Het is vanaf dan ook niet mogelijk om de gedenkplek te bezoeken.

KWF, de gemeente Dronten en Staatsbosbeheer hopen eind deze zomer meer informatie te geven over de wederopbouw van de glasplaten waarop namen van overleden kankerpatiënten stonden. Het monument telde 67 grote glasplaten waar duizenden namen op stonden. 65 platen werden in de nacht van 18 op 19 juni volledig verwoest. Dat nieuws zorgde voor duizenden emotionele en woedende reacties. Veel nabestaanden kwamen naar Dronten om een restant van de naam van hun overleden geliefden te vinden tussen de brokstukken.

Saamhorigheid
Carla van Gils, directeur van KWF Kankerbestrijding kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen twee weken: "We hebben naast het verdriet, ook veel saamhorigheid ervaren afgelopen week. We hebben gezien dat veel mensen hun onmacht omzetten in kracht. Zo heeft Norbert Dikkeboom samen met honderden mensen meer dan 200.000 euro opgehaald voor het herstellen van de gedenkplek." Ze noemt het een ongelooflijke prestatie waar ze enorm dankbaar voor is. Daarnaast bedankt ze de vrijwilligers die in het bos waren om een luisterend oor en steun te bieden aan de nabestaanden. 

Troost
Jean Paul Gebben, burgemeester van Dronten, hoopt dat de wederopbouw van de glasplaten troost kan gaan bieden: "Na de woede en het verdriet om de vernielingen in het Koningin Wilhelminabos, wordt nu in samenwerking met KWF en Staatsbosbeheer toegewerkt naar herstel van de gedenkplek. Daar ben ik heel blij mee. Met alle initiatieven en reacties uit de samenleving kan het niet anders dan dat hier opnieuw een prachtige plek wordt gerealiseerd waar mensen troost vinden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel