Monument voor overleden kankerpatiënten keert in maart terug

DRONTEN • Vr 29 september 2023 | 9:38 • Vrijdag 29 september 2023 | 9:38

Het monument voor overleden kankerpatiënten in het Koningin Wilhelminabos in Dronten wordt in maart volgend jaar herbouwd. Dat laat KWF Kankerbestrijding weten. De gedenkplek werd in juni vernield en moet in originele staat terugkeren. Beveiligingsmaatregelen komen er niet.

Het herdenkingsmonument bestond uit 67 glasplaten met daarop de namen van mensen die zijn overleden aan kanker. Het overgrote deel werd eind juni compleet verwoest. Slechts twee panelen bleven intact. Daarop werd een crowdfundingsactie gestart voor het herstel van het monument. Dat leverde 233.000 euro op, iets meer dan het bedrag voor het herstel van alle panelen.

KWF Kankerbestrijding liet na de crowdfundingsactie weten dat het herdenkingsmonument zou terugkeren. Dat gebeurt omdat nabestaanden er troost en steun uit halen, zegt woordvoerder Annebel Schipper. Zo volgden duizenden emotionele reacties na de vernieling. Ook riepen familieleden op tot bewaking. Maar dat komt er niet, zegt KWF.

Volgens de stichting is onder meer gekeken naar dorpels voor de glasplaten en naar cameratoezicht en gps-tracking. "Maar al die systemen zijn niet waterdicht", zegt Schipper. "Camera's kun je wegdraaien en je hebt te maken met privacy. We willen het laagdrempelig en toegankelijk houden." Daarbij was de vernieling een bewuste daad die je met deze maatregelen niet kunt tegenhouden, aldus Schipper. "We gaan uit van het goede in de mens en hopen dat met de publiciteit niemand het in z'n hoofd haalt om zo iets afschuwelijks nog een keer te doen".

Geld van crowdfundingsactie gaat naar KWF-doelen
Twee glasleveranciers hebben aangeboden om het monument kosteloos te herstellen. Daardoor verwacht KWF dat de kosten laag blijven. "Het kan wel zijn dat er materiaal nodig is voor iets dat we niet gesponsord kunnen krijgen." Dan wordt het geld van de crowdfundingsactie gebruikt, zegt Schipper. Het overgebleven geld van de actie gaat, in overleg met de initiatiefnemer, naar de doelen van de stichting.

De bouw van het nieuwe monument duurt een week. Dan is de herdenkingsplek tijdelijk niet toegankelijk. Wie verantwoordelijk was voor de vernieling van het oude monument is nog altijd niet duidelijk. Het onderzoek loopt nog, laat de politie weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel