Arbeidsmigranten moeten op 1 november weg van Aeres-terrein

DRONTEN • Ma 3 juli 2023 | 14:00 • Maandag 3 juli 2023 | 14:00

De arbeidsmigranten die op het terrein van Aeres Hogeschool in Dronten wonen, mogen daar een half jaar langer blijven. Dat heeft het gemeentebestuur besloten. Burgemeester en wethouders hebben een tijdelijke vergunning tot 1 november afgegeven, zodat de verhuurder meer tijd heeft om alternatieve woonruimte voor de bewoners te vinden.

Op het terrein van de hogeschool aan De Drieslag wonen 270 arbeidsmigranten. De vergunning voor de opvang op die plek was verlopen, laat de gemeente weten. Daarom moest een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Aeres heeft daarvoor een aanvraag ingediend. De hogeschool is eigenaar van de gebouwen, ondernemer Eric Daniëls uit Dronten huurt de panden voor de huisvesting van de arbeidsmigranten.

Gemeente wil vergunning niet langer verlengen
Daniëls gaf drie jaar geleden aan de vergunning voor De Drieslag tot 2025 of 2026 te willen laten verlengen. Volgens hem is er een groot tekort aan kamers voor arbeidsmigranten. Ook duurt het nog wel een paar jaar voordat grootschalige huisvesting is gerealiseerd, zei de ondernemer. Daarop liet wethouder Peter van Bergen weten dat verlenging niet aan de orde is. "Daar heeft u een besluit over genomen”, zei de bestuurder tegen de gemeenteraad.

De raadsfracties van GroenLinks, PvdA en SP in Dronten stelden een paar maanden eerder al vragen over de woon- en werksituatie van arbeidsmigranten in de gemeente. Dat gebeurde na berichtgeving van onder meer Omroep Flevoland. Daarin werd duidelijk dat de kamers op het Aeres-terrein krap en verwaarloosd zijn. De drie partijen wilden in kaart hebben gebracht hoe migranten worden gehuisvest. Ook moesten er controles komen.

Mogelijk arbeidsmigranten naar Roodbeenweg
Daniëls wijst erop dat er in de wijde omtrek geen mogelijkheden zijn om een dergelijk aantal arbeidsmigranten op te kunnen vangen. "Dan wordt het ergens achter Emmen", zegt hij. "Ik heb de gemeente erop gewezen dat dat risicovol is, omdat de mensen dan moeten reizen. Het was het doel om de mensen verhuizen naar de Roodbeenweg maar dat is niet gelukt." Over die locatie is Daniëls met omwonenden in procedures verwikkeld. Later deze week dient bij de Raad van State een kort geding over de vergunning op die plek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel