'Immens terrein Flevokust bouwrijp maken is gigantische klus'

LELYSTAD • Ma 31 juli 2023 | 6:57 • Maandag 31 juli 2023 | 6:57

105 hectare grond, vergelijkbaar met 150 voetbalvelden, wordt op dit moment aan de kust van Lelystad bouwrijp gemaakt voor de komst van een aantal grote nieuwe bedrijven. Het gaat om het stuk bij Flevokust Haven langs de IJsselmeerdijk. Daar komen Bol.com, kledingbedrijf Bestseller en wordt Jysk uitgebreid. En daarmee verdwijnt ook een stukje historie.

In het gebied lagen vroeger visvijvers waar vissen gekweekt werden. Die visvijvers waren de eerste grootschalig industriële activiteiten in Flevoland. Maar de sporen van die vijvers verdwijnen nu voorgoed. Alleen de namen van de wegen, namelijk de Karperweg en Visvijverweg, herinneren er nog aan.

Gigantische klus
Het terrein klaarmaken voor de komst van de bedrijven is volgens aannemer Ton Toeter van Reimert Bouw een enorme klus. Alle dijkjes moest het bedrijf ontleden, zeven en afvoeren. "Een leek zal zeggen: grond is grond. Maar vooral de omvang maakt dit project bijzonder," aldus Toeter. De schaal maakt dit een gigantische klus.

Nadat dit gebied is afgraven, wordt er zand gestort. Daar zijn heel wat kiepwagens, ook wel dumpers genoemd, voor nodig. Die rijden dan ook af en aan. Volgens Toeter gaat het om zo'n vijftien stuks per dag. "En dan zijn er ook nog kranen, bulldozers en shovels actief. Het is een grote logistieke puzzel."

Heel veel zand
Het zand dat op het toekomstige bedrijventerrein wordt gestort, komt uit het IJsselmeer. Het wordt met schepen aangevoerd. Als alles klaar is, ligt er 400.000 kuub zand. "Op het hoogtepunt werd hier 30.000 kuub zand in de week gebracht. Dat zijn vijf schepen per dag," zegt de aannemer.

Een mega-operatie dus. De grond die is afgegraven wordt ter plekke onderzocht en beoordeeld. Er wordt bekeken wat daarmee moet gebeuren. Goed zand wordt hergebruikt. Schoon puin kan worden gebruikt als funderingsmateriaal. Vervuilde grond wordt afgevoerd naar verwerkingsbedrijven. Om hoeveel dat gaat, is nog niet duidelijk, omdat het verwerken en beoordelen van de grond nog in volle gang is. Alle werkzaamheden moeten eind dit jaar klaar zijn.

Vestiging van de bedrijven
Het Deense kledingbedrijf Bestseller wil in 2026 in Lelystad beginnen en is het moederbedrijf achter onder meer de merken Jack & Jones, Vero Moda, Vila, Pieces en Mamalicious. Dat bedrijf heeft 28 hectare grond gekocht.

Jysk opende vorig jaar november al een tijdelijk distributiecentrum in Lelystad, maar het bedrijf wil ook in 2026 operationeel zijn met een nieuw distributiecentrum. Vanuit daar moeten er dan jaarlijks via de haven zo'n 8000 containers worden verscheept. Bol.com zou iets later open moeten gaan, namelijk in 2028.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel