Positie BBB-gedeputeerde Van den Berg onder druk

FLEVOLAND • Do 28 september 2023 | 7:40 • Donderdag 28 september 2023 | 7:40

De positie van BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg staat ter discussie. Diverse fracties in Provinciale Staten hebben er weinig vertrouwen in dat Van den Berg beter gaat presteren, nadat hij in zijn eerste drie maanden een zwakke indruk maakte.

Oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland overwoog woensdag om een motie van wantrouwen tegen Van den Berg in te dienen. De partij zag hier op het laatste moment vanaf, maar daarmee is de gedeputeerde nog niet uit de gevarenzone.

Ook andere fracties, die geen van alle met naam willen worden genoemd, zeggen grote zorgen te hebben over het functioneren van Van den Berg. Een fractievoorzitter stelt dat hij er het beste aan doet om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

Geïnstalleerd in juni
Urker Van den Berg is op 29 juni geïnstalleerd als één van de zes leden van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. De voormalig kwaliteitscontroleur van een betonbedrijf en oud-raadslid op Urk is de tweede BBB-gedeputeerde naast Jan Klopman.

Feenstra Fotografie
Jurie van den Berg, vierde van rechts

Van den Berg is verantwoordelijk voor onder meer infrastructuur, kunst en cultuur, milieu, maar ook de portefeuille Europa en alle contacten in Brussel. Vooral Europa wordt gezien als een zware post, stellen de partijen.

Een week na zijn installatie maakte Van den Berg op 12 juli een zwakke indruk tijdens een commissievergadering. Op vragen over het geplande kunstmuseum in Almere kwam hij moeilijk uit zijn woorden of moest hij het antwoord schuldig blijven.

Op 13 september liet hij de Statenleden maar ook ambtenaren tijdens een commissievergadering in onzekerheid achter met onduidelijke en tegenstrijdige informatie. Dat duidde volgens enkele Statenleden op een gebrek aan dossierkennis.

Ziek sinds 18 september
Van den Berg heeft zich op 18 september ziek gemeld. Zijn woordvoerder zei begin deze week er van uit te gaan dat de gedeputeerde snel weer terug zou zijn.

Volgens BBB-fractievoorzitter Anja Keuter heeft Van den Berg griep en is er niets aan de hand, zo zei zij dinsdag tegen Omroep Flevoland. Van den Berg had woensdag in Brussel moeten zijn voor overleg, maar werd daar vervangen door Klopman.

Motie niet ingediend
Vlak voordat Wout Jansen van Sterk Lokaal Flevoland zijn motie van wantrouwen tegen Van den Berg wilde indienen, vroeg hij om een schorsing van de Statenvergadering voor overleg met Anja Keuter. Na de schorsing kondigde Jansen aan zijn motie niet in te dienen. Over de inhoud van hun gesprek wil geen van beiden iets kwijt. Keuter geeft aan sowieso niet over Van den Berg met de pers te willen praten.

Slechts een klein aantal fractievoorzitters zegt de inhoud van de motie te kennen. Een fractievoorzitter van een coalitiepartij stelt sympathiek tegenover de motie te hebben gestaan en dus voor het opstappen van Van den Berg te zijn. Als hij dat nog deze week zou doen, zou dat de provincie geld besparen. Bij vertrek na 1 oktober moet de provincie Van den Berg twee jaar wachtgeld betalen.

Meerdere partijen geven aan Omroep Flevoland aan dat ze er weinig vertrouwen in hebben dat Van den Berg zich de komende tijd nog weet te verbeteren. "Hij is hier door zijn partij op een plek neergezet waar hij niets mee heeft. Hij zal zich hier ook niet thuis voelen", aldus een fractievoorzitter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel