BBB: 'Besluit mogelijk vertrek ligt bij gedeputeerde'

FLEVOLAND • Vr 29 september 2023 | 11:06 • Vrijdag 29 september 2023 | 11:06

BBB-fractievoorzitter Anja Keuter in Provinciale Staten laat het aan 'haar' gedeputeerde Jurie van den Berg zelf over om te besluiten of hij terugtreedt of niet. Er is kritiek op Van den Berg, omdat hij volgens diverse Statenfracties niet goed functioneert en dossierkennis mist.

Tegen Van den Berg werd woensdag bijna een motie van wantrouwen ingediend door Sterk Lokaal Flevoland. Fractievoorzitter Wout Jansen zag daar vanaf, nadat Keuter hem had toegezegd dat zij met Van den Berg zou gaan praten.

Hoewel Keuter woensdag zei niet met de pers te praten over Van den Berg, heeft zij toch een verklaring gegeven aan het ANP. Daar schrijft de BBB-fractievoorzitter: "Jurie en ik kennen elkaar al meer dan tien jaar. Ik had en heb nog steeds vertrouwen in hem. We hebben wel een gesprek met elkaar gehad, waarin ik heb aangegeven dat als persoonlijke omstandigheden hem doen besluiten terug te treden, ik dat respecteer. De beslissing ligt echter bij hem."

Tijdsdruk
Een besluit van Van den Berg staat onder tijdsdruk. Indien hij na zondag 1 oktober opstapt, heeft hij recht op twee jaar wachtgeld van de provincie. Wout Jansen zegt daar grote moeite mee te hebben en dringt daarom bij Keuter aan op een snel besluit, dus voor het weekeinde.

Mocht Van den Berg blijven zitten, dan zal Jansen in de eerstkomende Statenvergadering alsnog een motie van wantrouwen indienen. Die kan volgens hem rekenen op een meerderheid. Die vergadering is pas op 8 november, omdat Flevoland eind oktober afscheid neemt van de huidige commissaris van de Koning Leen Verbeek en op 3 november met Arjen Gerritsen een nieuwe CdK krijgt.

Van den Berg is pas sinds 29 juni gedeputeerde. Tijdens de weinige vergaderingen die er sindsdien zijn geweest, maakte hij bij Provinciale Staten een zwakke indruk. Hij gaf onsamenhangende en soms tegenstrijdige informatie of bleek niet goed op de hoogte van het onderwerp. Van den Berg heeft zich op 18 september ziekgemeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel