Oppositie wil extra vergadering over BBB-gedeputeerde Van den Berg

FLEVOLAND • Ma 2 oktober 2023 | 10:36 • Maandag 2 oktober 2023 | 10:36

Zeven oppositiepartijen in Provinciale Staten willen dat er op 18 oktober een extra Statenvergadering wordt gehouden over BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg. Zij hebben hiervoor een verzoek ingediend bij Commissaris van de Koning Leen Verbeek.

De partijen willen een motie van wantrouwen tegen Van den Berg bespreken. Ze hebben kritiek op de gedeputeerde omdat hij sinds zijn installatie eind juni een zwakke indruk maakt en dossierkennis mist. De oppositie, maar ook enkele coalitiepartijen, hebben er geen vertrouwen in dat Van den Berg zich weet te verbeteren.

Motie van wantrouwen
Wout Jansen van Sterk Lokaal dreigde afgelopen woensdag de motie van wantrouwen al in te dienen. Hij zag hier op het laatste moment vanaf na een gesprek met BBB-fractievoorzitter Anja Keuter. Die zou hebben toegezegd er bij Van den Berg op aan te dringen om de eer aan zichzelf te houden, zo schrijft Jansen in een brief aan zijn collega's in de Staten.

Jansen zette de BBB onder druk, zodat Van den Berg voor 1 oktober ontslag zou nemen. In dat geval hoefde de provincie hem geen twee jaar wachtgeld te betalen. Volgens Jansen heeft Van den Berg zijn ontslag dit weekeinde niet ingediend. "Tot dit moment is het kennelijk niet tot de heer Van den Berg doorgedrongen dat zijn positie onhoudbaar is," constateert Jansen in een brief aan collega's.

Bestuurscultuur
Het debat is aangevraagd door Jansen en wordt ondersteund door het CDA, D66, SP, Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks. De zeven partijen willen nu op 18 oktober een debat over de motie van wantrouwen tegen Van den Berg. Ook wil Jansen de politieke omgangsvormen in Provinciale Staten aan de orde stellen. Hij verwijst naar de nieuwe, open bestuurscultuur waarover de Staten eerder afspraken hebben gemaakt.

Ook PvdA-fractievoorzitter Abassin Nessar wijst op het belang van een open bestuurscultuur, waarvoor in de nieuwe coalitie vooral de BBB zich sterk heeft gemaakt. SP-collega John Cocu zegt in het debat is de antwoorden te willen afwachten, voordat hij de motie van wantrouwen ondersteunt. Hij stelt wel dat "hier gaat over geloofwaardigheid van Flevoland."

CdK Leen Verbeek zal later maandag bekend maken of de extra vergadering doorgaat. Een woordvoerder van de griffie zegt dat voldoende partijen de aanvraag ondersteunen. In dat geval zal het verzoek worden toegekend.

Wout Jansen wil nog deze maand een debat, omdat eind oktober Verbeek afscheid neemt en met pensioen gaat. Hij wil niet dat de nieuwe commissaris Arjen Gerritsen direct met deze kwestie wordt geconfronteerd.

Volgens een woordvoerder van de provincie was Jurie van den Berg vandaag nog steeds ziek. Hij is sinds 18 september afwezig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel