Bekritiseerde gedeputeerde Van den Berg (BBB) neemt na drie maanden ontslag

FLEVOLAND • Di 3 oktober 2023 | 16:57 • Dinsdag 3 oktober 2023 | 16:57

Jurie van den Berg uit Urk stopt als gedeputeerde van de provincie Flevoland. Hij heeft zijn ontslag ingediend bij commissaris van de Koning Leen Verbeek.

De positie van Van den Berg kwam vorige week enorm onder druk te staan. Meerdere fracties in Provinciale Staten waren van plan om een motie van wantrouwen in te dienen, dan wel te steunen, tegen de kersverse gedeputeerde.

Van den Berg was sinds 29 juni lid van het dagelijks bestuur van de provincie. Hij was door de BBB voorgedragen. Tijdens de weinige vergaderingen die er sindsdien zijn geweest, maakte hij bij Provinciale Staten een zwakke indruk. Hij gaf onsamenhangende en soms tegenstrijdige informatie of bleek niet goed op de hoogte van het onderwerp. Van den Berg heeft zich op 18 september ziekgemeld.

De oppositie, maar ook enkele coalitiepartijen, hadden er geen vertrouwen in dat gedeputeerde Van den Berg zich zou verbeteren.

Motie van wantrouwen
Wout Jansen van Sterk Lokaal dreigde afgelopen woensdag de motie van wantrouwen al in te dienen. Hij zag hier op het laatste moment vanaf na een gesprek met BBB-fractievoorzitter Anja Keuter.

Jansen zette de BBB onder druk, zodat Van den Berg voor 1 oktober ontslag zou nemen. In dat geval hoefde de provincie hem geen twee jaar wachtgeld te betalen.

Geïnstalleerd in juni
Urker Van den Berg werd op 29 juni geïnstalleerd als één van de zes leden van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. De voormalig kwaliteitscontroleur van een betonbedrijf en oud-raadslid op Urk was één van de twee gedeputeerden die waren voorgedragen door de BBB.

Van den Berg was verantwoordelijk voor onder meer infrastructuur, kunst en cultuur, milieu, maar ook de portefeuille Europa en alle contacten in Brussel. Vooral Europa wordt gezien als een zware post, stelden de kritische fracties vorige week.

Een week na zijn installatie maakte Van den Berg op 12 juli een zwakke indruk tijdens een commissievergadering. Op vragen over het geplande kunstmuseum in Almere kwam hij moeilijk uit zijn woorden of moest hij het antwoord schuldig blijven.

Op 13 september liet hij de Statenleden maar ook ambtenaren tijdens een commissievergadering in onzekerheid achter met onduidelijke en tegenstrijdige informatie. Dat duidde volgens enkele Statenleden op een gebrek aan dossierkennis.

Hoe reageert de BBB?
Op de website van de Boer Burger Beweging staat: 'Als BBB vinden we het spijtig dat Jurie van den Berg besloten heeft zijn functie neer te leggen. In overleg met de BBB-fractie, commissaris van de Koning en het huidige college van Flevoland zal zo spoedig mogelijk naar een opvolging van Jurie van den Berg gezocht worden. Van den Berg zal zich inspannen zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan en daarmee zo kort als mogelijk gebruik te maken van de wachtgeldregeling.'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel