Grote zorgen over elektra voor distributiecentra langs A6

LELYSTAD • Do 19 oktober 2023 | 21:06 • Donderdag 19 oktober 2023 | 21:06

De krapte op het elektriciteitsnet die er voor zorgt dat bedrijven en mogelijk ook woningen vanaf 2026 niet aangesloten kunnen worden op het stroomnet baart wethouder Sjaak Kruis grote zorgen. Hij vindt de recente brief van netbeheerders TenneT en Liander hierover echter ook vooral onduidelijk.

Donderdag werd bekend dat er grote problemen zijn op het stroomnet en dat er een wachtlijst gaat ontstaan voor ruim 200 bedrijven. Kruis zegt daarover: "Tot nu toe is het zo dat Liander alle plannen en aanvragen die voor 27 november 2022 zijn ingediend kon garanderen van stroom. Daarin zitten bijvoorbeeld bedrijven als Bol en Bestseller, die aan de Flevokust Haven gaan bouwen, die hebben een contract en krijgen dus stroom."

Kruis vervolgt: "Wat dit betekent voor bedrijven die nu op de wachtlijst staan en voor de 1.500 woningen die Lelystad jaarlijks wil gaan bouwen, weten we nog niet. Pas half november komt Liander met informatie over welke ruimte er beschikbaar is voor welk gebied en hoeveel projecten van de wachtrij, naast de geplande woningbouw, er dan nog mogelijk zou kunnen zijn. Dat betekent dat we wat dat betreft nog ruim een maand in onzekerheid zitten.”

In een eerdere versie van dit bericht stond dat nog onduidelijk was of Bol en Bestseller aangesloten konden worden op het stroomnet. Die duidelijkheid is er wel.

Trage procedures bij de overheden?
Dat het probleem pas in 2029 definitief kan worden opgelost, vindt de wethouder ook zorgwekkend. Dat de indruk wordt gewekt dat overheden hier ook schuldig aan zijn, door traag procedures in werking te zetten die bovendien lang duren, is wat Kruis betreft niet terecht. “Laat ik een voorbeeld noemen. We weten al lang dat het onderstation bij de Maximacentrale verdubbeld zal moeten worden en dat dat daar niet kan. We hebben TenneT al heel lang gevraagd om plannen daarvoor, zodat we alvast procedures in werking kunnen zetten, maar die komen er maar niet”, aldus Kruis.

Dat neemt niet weg dat procedures om nieuwe stations of hoogspanningslijnen aan te leggen erg lang duren. “Als TenneT en Liander eerder met plannen waren gekomen, waren we al verder geweest. Voor nu is het wel van belang dat er een soort ‘Crisis- en herstelwet’ komt, waarbij die procedures sneller kunnen worden doorlopen. Dat zullen we ook richting de Tweede Kamer uiten”, zegt wethouder Kruis.

Minister Rob Jetten heeft al aangekondigd dat hij maatregelen wil nemen waardoor procedures sneller kunnen worden doorlopen of er tijdens bezwaarprocedures die bij de rechtbank of Raad van State lopen al wel mag worden gebouwd aan uitbreiding van het elektriciteitsnet.

Dit artikel is gemaakt door verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel