Zorgverzekeraar Zilveren Kruis onderzoekt opmerkelijke facturen oud-kaakchirurg

FLEVOLAND • Vr 20 oktober 2023 | 7:11 • Vrijdag 20 oktober 2023 | 7:11

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis onderzoekt facturen die zijn klanten de afgelopen tijd hebben ontvangen van een geschorste Almeerse kaakchirurg.

De chirurg mocht sinds 2021 geen behandelingen meer uitvoeren en is in 2023 door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gedwongen te stoppen met zijn activiteiten.

Onlangs is de man onder de naam KC Flevoland opnieuw een bedrijf gestart. Verschillende oud-klanten kregen vervolgens onduidelijke rekeningen van KC Flevoland.

Tientallen klachten
Volgens een woordvoerder van Zilveren Kruis zijn er bij de verzekeraar recent tientallen klachten en vragen over de facturen van de kaakchirurg binnengekomen. Ook bij Omroep Flevoland meldden zich klanten van verschillende verzekeraars die opmerkelijke rekeningen hadden ontvangen.

Zij kregen bijvoorbeeld aanmaningen voor facturen die zij in het verleden al hadden betaald. In veel gevallen betrof het bovendien behandelingen die al een paar jaar geleden hebben plaatsgevonden. Vaak gaat het bij de facturen over bedragen tussen de 600 en 900 euro.

Oud-patiënten ongerust
De meeste oud-patiënten reageren verbaasd of verontwaardigd op de onverwachte post van de kaakchirurg. Omdat op de rekeningen ook staat dat bij een uitblijvende betaling incassokosten worden berekend, is niet iedereen er gerust op.

Zilveren Kruis raadt zijn verzekerden aan de rekening van KC Flevoland niet te betalen, maar deze aan de zorgverzekeraar op te sturen. Zilveren Kruis gaat dan beoordelen of de kosten terecht in rekening zijn gebracht. Ervaringen uit het verleden met de kaakchirurg waren voor de zorgverzekeraar aanleiding om de klachten serieus op te pakken.

Omroep Flevoland heeft ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) benaderd. Deze toezichthouder op de zorgsector heeft op de website een speciaal formulier waar consumenten verdachte facturen of onjuiste informatie kunnen melden. De NZa kon donderdag niet direct vertellen of de klachten daar bekend waren.

Kaakchirurg fraudeerde in verleden
De kaakchirurg werd in 2021 door het Medisch Tuchtcollege uit het zogenoemde BIG-register geschrapt, omdat hij een zorgverzekeraar voor bijna een half miljoen euro had opgelicht. Hierdoor mocht hij als zorgverlener zijn beroep niet meer uitoefenen. De chirurg voerde desondanks nog zo'n twee jaar behandelingen uit die alleen een bevoegd tandarts of kaakchirurg mag doen.

Toen de inspectie er achter kwam dat de chirurg toch was doorgegaan met zijn praktijk werd hij april vorig jaar gesommeerd de zaak onmiddellijk te sluiten. Er was geen vertrouwen meer dat hij zijn leven zou beteren.

Praktijk gesloten
In maart van dit jaar meldde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dat de kaakchirurg geen patiënten meer behandelt. Zo was zijn pand aan de Schoutstraat niet meer door hem in gebruik en was het telefoonnummer van de praktijk afgesloten. Ook had de chirurg zich laten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel als tandarts en tandheelkundige.

Omdat er ook geen meldingen meer kwamen dat de voormalig kaakchirurg nog werkzaamheden uitvoerde, trok de inspectie op dat moment de conclusie dat de man met zijn werk gestopt was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel