Scholieren in Emmeloord houden eigen verkiezingen, PVV en BBB grote winnaars

EMMELOORD • Di 14 november 2023 | 17:10 • Dinsdag 14 november 2023 | 17:10

Het duurt nog ruim een week voordat de stembussen open gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar op het Emelwerda College in Emmeloord brachten scholieren dinsdag al hun stem uit. Ze doen mee aan de Landelijke Scholierenverkiezingen.

In de hal en in de mediatheek zijn stembureaus ingericht. De bekende stemhokjes, -bussen en -borden krijgt de school te leen van de gemeente. De scholieren stemmen niet alleen, maar ze runnen ook zelf de stembureaus en tellen de stemmen.

"Je moet je verdiepen in de politiek om je stem uit te kunnen brengen", zegt docent Hiske Schipper. "Het zou zonde zijn als ze hun stempas straks in de prullenbak gooien." Zij ziet de scholierenverkiezing dan ook als een soort oefenmomentje.

Al gaat er tijdens dit oefenmomentje ook wel eens wat mis, bijvoorbeeld als er twee leerlingen tegelijkertijd het stemhokje ingaan. "Nee, we moeten er hier en daar nog aan werken", zegt Schipper.

Nog geen achttien?
Veel leerlingen vinden zelf al wel dat ze klaar zijn voor het echte werk, ook al zijn ze nog geen achttien. "Wij hebben ook een mening over Nederland", zegt één van hen. "Het gaat om onze toekomst." Een jonge FvD-stemmer vindt dat de minimale leeftijd om te mogen stemmen omlaag moet naar zestien jaar. "Wij weten dan allemaal wat we willen doen.

Na het tellen van de stemmen blijkt dat de leerlingen een voorkeur hebben voor rechtse partijen: de PVV wordt de grootste, met 20 procent van de stemmen, nipt gevolgd door de BBB. Op de derde plek staat FvD met ruim 10 procent van de stemmen. Volgende week worden de stemmen van het Emelwerda opgeteld bij de andere deelnemende scholen en wordt de nationale uitslag bekendgemaakt.

De uitslag van de verkiezingen op het Emelwerda College:
1. PVV (20,3%)
2. BBB (19,5%)
3. FvD (10,9%)
4. ChristenUnie (9,9%)
5. CDA (4,9%)
5. VVD (4,9%)
7. D66 (4,5%)
8. NSC (3,9%)
9. PvdD (3,5%)
10. GroenLinks/PvdA (3,3%)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel