Honderden inwoners hebben nieuwe stempas aangevraagd na bezorgfout

NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 november 2023 | 14:29 • Woensdag 15 november 2023 | 14:29

Zo'n 400 stemgerechtigden hebben tot woensdagochtend een nieuwe stempas voor de Tweede Kamerverkiezingen aangevraagd in Noordoostpolder. Door de hele gemeente zijn passen verkeerd bezorgd door een fout met de sorteercode die wordt gebruikt bij de bezorging. De vraag is nu of dit gevolgen gaat hebben voor de verkiezingen in Noordoostpolder.

Om te zorgen dat iedereen kan stemmen stuurt de gemeente alle 35.000 stemgerechtigden een brief. Daarin staat een uitleg over wat er is gebeurd.

Verder is er de oproep om een nieuwe stempas aan te vragen als je er geen hebt ontvangen of als je die van iemand anders hebt ontvangen. Je krijgt dan een nieuwe en kunt daarmee gewoon stemmen. Je hoeft verder niets te doen.

500 verkeerd bezorgd of een paar duizend?
Hoe groot het probleem is weet de gemeente niet. De 400 nieuw aangevraagde stempassen geven niet per se een indicatie. Een verkeerd bezorgde pas kan door de ontvanger kort daarna nog op het juiste adres zijn afgeleverd en dan is er niets aan de hand.

Sommige postbodes hebben zelf op tijd ingegrepen. "Het vervelende is dat we op dit moment niet kunnen zeggen bij hoeveel mensen het fout is gegaan", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Het kunnen er 500 zijn, maar ook een paar duizend."

Een nieuwe stempas kan digitaal tot en met vrijdag 17 november middernacht worden aangevraagd. Ook kunnen stemgerechtigden tot en met dinsdag 21 november tot 12.00 uur 's middags aan het loket bij het gemeentehuis in Emmeloord een nieuwe stempas krijgen. Hiervoor hoeft geen afspraak te worden gemaakt.

Twee keer stemmen?
Tot fraude gaat het in principe niet leiden. Een inwoner die een stempas van iemand anders heeft ontvangen, kan niet met deze pas stemmen omdat bij de verkiezingen op het stembureau wordt gekeken of de stempas overeenkomt met het paspoort.

Ook een tweede keer je stem uitbrengen zit er niet in. Zodra je een nieuwe stempas aanvraagt, vervalt de geldigheid van de eerste pas die op je naam stond. Op het stembureau worden de passen altijd digitaal op hun geldigheid gecontroleerd. Als achtervang ligt er ook op ieder stembureau een lijst met daarop de nummers van de ongeldige passen.

Verloren stem
Als kiezers in Noordoostpolder niet opmerken dat ze een verkeerde stempas hebben gekregen en hier pas op het stembureau achterkomen, dan kan er niets meer aan worden gedaan en gaat de stem verloren. Dit soort verloren stemmen wordt geregistreerd en gemeld aan de Kiesraad.

Dit adviesorgaan zal beoordelen of het mogelijk van invloed is geweest op de verkiezingen in Noordoostpolder. Dergelijke controles zijn overigens algemeen en worden overal gehouden. In theorie zou het kunnen dat de verkiezingen in een gemeente opnieuw moeten worden gehouden. Maar in praktijk is dat zeer onwaarschijnlijk.

Op de stempassen is de verkeerde sorteercode gedrukt. De code is gekoppeld aan een adres. De posttas van de bezorger wordt aan de hand van de codes op volgorde gevuld om alle post zo snel en efficiënt mogelijk te bezorgen. Sommige bezorgers merkten op dat het adres niet overeenkwam met de plek waar ze het volgens het systeem zouden moeten bezorgen. Niet iedereen merkte dit op. Bijvoorbeeld omdat de kiespas tussen stukken zat die wel de juiste sorteercode hadden voor het bewuste adres.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel