'Klein wondertje' dat Filmwijkkrant nog bestaat, jubileumeditie vrijdag op de mat

ALMERE • Ma 11 december 2023 | 9:16 • Maandag 11 december 2023 | 9:16

Het is feest in de Almeerse Filmwijk. Het lokale krantje, de Filmwijkkrant, bestaat dertig jaar. Elk jaar verschijnen er vier edities, allemaal gemaakt door vrijwilligers. Volgens hoofdredacteur van de krant Ben van Haastrecht is het 'een klein wondertje' dat het krantje anno 2023 nog steeds bestaat. Vanaf vrijdag wordt de jubileumeditie huis aan huis in de wijk verspreid.

De familie Blokker kwam in 1993 met het initiatief om het lokale krantje op te starten. Zij hadden het gevoel dat de Filmwijkers geïnformeerd wilden worden over hun eigen buurt, zegt hoofdredacteur Van Haastrecht.

En dat typeert precies de Filmwijkers. "De Filmwijk is een hele actieve wijk met strijdlustige mensen die er zelf iets moois van wilden maken."

De eerste en meest recente editie van de Filmwijkkrant.

Van postbezorger tot parkeerproblemen
In die dertig jaar hebben veel onderwerpen de revue gepasseerd. Van het uitvoerig volgen van nieuwbouwplannen in de wijk tot een leuk portretje van de 'vrolijke' lokale postbezorger.

Het komt alleen in de krant terecht, als het voor de bewoners interessant is. "De Filmwijkkrant is van Filmwijkers, over Filmwijkers en door Filmwijkers," zegt Van Haastrecht.

De Filmwijk ligt midden in de stad, pal naast het centrum. Af en toe verschijnt er dan ook nieuws van over de wijkgrenzen. Een voorbeeld is het parkeerprobleem dat er in de wijk was. Bezoekers van het Almeerse centrum ontdekten dat je gratis je auto kon parkeren in de Filmwijk. Dat zorgde voor problemen. "Daar kregen we een ingezonden brief over."

120 edities
De krant blaast nu dertig kaarsjes uit. "Er moesten zo'n 120 filmwijkkrantjes gevuld worden, dat is best een uitdaging", glimlacht hoofdredacteur Van Haastrecht. Die uitdaging zat hem vooral in het bij elkaar houden van een goede redactie. "Het is allemaal vrijwillig," zegt Van Haastrecht. Maar dat is nog niet alles: er zijn nog best wat kosten mee gemoeid.

Hoe heeft het krantje zich dan in al die jaren stand weten te houden? Volgens de hoofdredacteur komt dat doordat de Filmwijkers de krant allemaal heel belangrijk vinden. "De krant wordt echt gedragen, dat is een hele prettige situatie."

Hogere kosten raakt de krant
De Filmwijkkrant heeft een vaste groep aan adverteerders. Hierdoor heeft de krant al die jaren kunnen bestaan, maar die kosten worden met de jaren alleen maar hoger en hoger, zegt Van Haastrecht. "Daardoor zijn we kort niet kostendekkend geweest."

Gelukkig kon de gemeente Almere bijschieten, zegt Van Haastrecht. Zij schenken nu af en toe wat geld aan de krant. "Zij zien dat het een positief effect heeft op de saamhorigheid in de wijk, dat vinden ze belangrijk."

Op de vraag of de krant nog bestaat over twintig jaar is de hoofdredacteur duidelijk. "Hopelijk." Wel twijfelt hij of het in dezelfde vorm blijft bestaan. "Dat gaan we zien."

De krant zit vol met advertenties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel