Veel vraagtekens bij banketbakkerij na vondst lichaam van vermiste medewerker

LELYSTAD • Di 19 december 2023 | 19:00 • Dinsdag 19 december 2023 | 19:00

De medewerkers van Brood- en Banketbakkerij Prins zijn nog steeds verbijsterd dat hun collega Olaf Roelofsen na ruim drie weken vermissing op het terrein van de bakkerij is gevonden. Eigenaar Joost Prins geeft aan dat ze allemaal erg geëmotioneerd zijn. "We hebben hier met elkaar een potje zitten janken."

Wekenlang wordt intensief gezocht naar Olaf Roelofsen. Onder meer de politie, stichting SIGNI zoekhonden en familieleden zoeken vergeefs naar de man. De familie maakt een Facebookpagina om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de verdwijning.

Uiteindelijk vindt een medewerker van de bakkerij de man en zijn auto achter het bedrijf. Dat is de ontknoping van een zoektocht die volgens Prins voor een shockreactie zorgt in de bakkerij.

Afleiding zoeken
Het personeel zit kort na de vondst bij elkaar om over de situatie te praten. Ook de politie neemt plaats aan de tafel. "Op een gegeven moment zijn we maandag toch weer aan het werk gegaan, want dat geeft toch de meeste afleiding", zegt Prins.

Hij dringt erop aan dat zijn werknemers het rustig aan doen en de tijd moeten nemen om het nieuws te verwerken. "Even gas terugnemen. En het gekke is. Hij zou zelf ook zo zijn. Hij was zelf ook altijd heel nuchter", omschrijft Prins zijn werknemer.

"Maar dan zie je een medewerker met een traan in zijn ogen. Dan schiet het toch weer door je hoofd."

— Joost Prins, bakker

Luisterend oor
Prins is trots om te zien hoe zijn personeel samen het verlies verwerkt. "Maar dan zie je een medewerker met een traan in zijn ogen. Dan schiet het toch weer door je hoofd."

Ook op dinsdag komen de medewerkers bij elkaar om over de gebeurtenissen te praten. Prins moet meerdere klanten vragen of hun bestelling een dag later kan worden geleverd, gezien de situatie. Daarop krijgt hij begripvolle reacties.

Nooit een dag ziek
Het is Joost Prins zelf die alarm sloeg toen Olaf Roelofsen op maandag 27 november niet op zijn werk verscheen. Volgens hem is het een modelwerknemer. "Normaal gesproken is hij hier 's ochtends om vijf uur. Wij beginnen om half zes."

Volgens Prins was het een zeer loyale kracht. "Een hele rustige, stille man. 22 Jaar trouwe dienst. Hij is in die tijd nog geen dag ongeoorloofd afwezig of ziek zwak of misselijk geweest."

Met die kennis over zijn werknemer greep Prins die maandagmorgen dan ook al snel naar de telefoon. "Vijf over half zes of tien over half zes hing ik aan de telefoon met 112. Omdat het niks voor hem was om zomaar niet te komen."

Groot alarm
"Bij een andere werknemer zou je denken dat hij zich heeft verslapen of ziek is, maar deze man gebeurde dat nooit. Daarom was het voor mij gelijk groot alarm."

Prins geeft aan dat twee medewerkers direct in een auto naar het huis van Roelofsen zijn gereden om poolshoogte te nemen. Wat ze op dat moment nog niet wisten, was dat Olaf al niet meer is gezien na zijn dienst in de nacht van vrijdag op zaterdag. "Dan beginnen we om twee uur 's nachts en zijn we 's ochtends om zeven uur klaar."

Prins zegt dat ze op de zaterdag al in de nacht beginnen omdat ze dan wat langer weekend hebben.

De eerste dagen
De familie van Roelofsen gaat er vanuit dat hij die zaterdagochtend ook thuis is gekomen. Enkele dagen na zijn vermissing meldt zijn broer: "Rond half acht in de ochtend is hij waarschijnlijk thuisgekomen, daar heeft hij nog op zijn WhatsApp gekeken."

De familie denkt dat hij aan het eind van die ochtend zijn huis weer heeft verlaten. "Vervolgens is hij rond de klok van kwart voor twaalf in zijn auto gestapt, de Griend afgereden en rechtsaf geslagen. En daar houdt het spoor op."

Vraagtekens
Voor Prins en zijn medewerkers blijft de vraag daarom hangen waarom de vermiste man uiteindelijk op het terrein van de bakkerij wordt teruggevonden. "Wij blijven daar ook naar gissen." Prins noemt het een bizar en onlogisch scenario.

Eén van de medewerkers heeft hierover gezegd: "Zo was hij toch nog enigszins bij ons. Waarschijnlijk was dit een vertrouwde plek voor hem." Zelf wil Prins niet speculeren over de toedracht en hoe zijn werknemer daar is terechtgekomen. Het maakt hem boos dat anderen dat wel doen.

"Conclusies trekken terwijl mensen totaal niet weten wat de situatie is, dan denk ik houd alsjeblieft gewoon je mond en heb een beetje respect voor het overlijden van iemand en het rouwen van anderen."

"Houd alsjeblieft gewoon je mond en heb een beetje respect."

— Joost Prins, bakker

Blinde muur
De vindplaats bevindt zich op het terrein van de bakkerij, maar die wordt volgens Prins slechts zelden gebruikt. "Daar komen wij nooit. Hooguit één of twee keer per jaar. We hebben daar voor de rest niets te zoeken." Prins omschrijft het dan ook als een onlogische locatie. Ook is het volgens hem achteraf makkelijk praten.

"Als je nu weet dat je daar moet kijken, dan kan je een rondje rijden en zie je het ook." Het gaat om een blinde muur waar geen zicht op is. "De meest gangbare locatie waar we komen is bij de vuilcontainers om het zo maar te zeggen, maar dat is volledig uit het zicht van waar die auto uiteindelijk stond."

Reactie familie
De familie van de man schrijft op Facebook ook veel vragen te krijgen over de geparkeerde auto en waarom die niet gezien is. "De auto stond aan de achterzijde van het pand. Uit het zicht van de openbare weg. Aan de achterzijde van het pand zitten geen ramen of deur, van binnenuit is er dus geen zicht op de achterzijde. Aan de achterzijde heeft ook niemand wat te zoeken."

Volgens de familie liep er iemand toevallig heen en die zag de auto staan. "Anders had hij daar misschien nog maanden gestaan."

Raadsel
Het blijft voor Prins en zijn werknemers een raadsel hoe lang Roelofsen achter de bakkerij heeft gelegen. Hij vindt het wel begrijpelijk dat anderen daar vraagtekens bij plaatsen.

"Ik snap volledig dat het heel veel vragen oproept en dat het heel raar is, maar dat vinden wij eigenlijk met z'n allen net zo goed." Ook is het maar de vraag of er duidelijkheid komt.

"Een misdrijf of suïcide is uitgesloten door de arts", schrijft de familie van Olaf afgelopen maandag op Facebook. Woordvoerder Cornelie Hogeveen van de politie zegt dat het onderzoek is afgerond nu een natuurlijke dood is vastgesteld.

Als de familie meer duidelijkheid wil krijgen, kunnen zij een particuliere autopsie laten uitvoeren. Volgens de woordvoerder moeten zij dat wel zelf betalen en is het onderzoek duur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel