Grote brand in Rutten moeilijk te bestrijden, oorzaak nog onbekend

NOORDOOSTPOLDER • Di 2 januari 2024 | 17:30 • Dinsdag 2 januari 2024 | 17:30

De brand in Rutten op een agrarisch bedrijf woedt dinsdagmiddag nog steeds, maar de situatie is inmiddels stabiel. Dat laat de brandweer weten. Dat betekent niet dat de brand helemaal onder controle is. Volgens de brandweer is nog onduidelijk hoe het vuur in de loodsen op het terrein zich gaat ontwikkelen. 

De brand was woensdagochtend om 03:30 onder controle, meldt de brandweer. Lees hier meer.

Dinsdagochtend ontstond er rond 08:00 uur een brand in het agrarische bedrijf De Groene Agri aan de Gemaalweg in Rutten. Het is vooral nog onzeker hoe het gaat met de twee koelunits in de loodsen waar witlof en peen in liggen opgeslagen. Die koelunits probeert de brandweer nu te bereiken, maar de hitte bemoeilijk het werk. 

Moeite met bestrijden
Het bestrijden van de brand was een ingewikkelde klus. Door de hevige rookontwikkeling konden de brandweerlieden niet naar binnen en moest geblust worden vanuit hoogwerkers. Ook was het erg heet binnen. 

Een andere factor die het blussen bemoeilijkte, was dat het gebouw van staal is en dat extra gevaarlijk is. Bij hoge temperaturen kan dat materiaal week worden en daardoor is er instortingsgevaar, volgens de brandweer.

De windrichting

Veel brandweerkorpsen rukten uit om de brand te bestrijden. In eerste instantie alleen uit de directe regio, maar later werden ook brandweerlieden uit andere regio's opgeroepen om andere brandweermannen af te lossen.

Bijzondere voertuigen
Tijdens het blussen werden er speciale voertuigen ingezet. Bijvoorbeeld drones om een beeld te krijgen waar de brand was. Ook werden twee speciale blusrobots uit ander delen van het land opgeroepen. Eén van die robots werd gebruikt voor de verkenning. Een andere is ook geschikt om te blussen. 

Overijsselse blusrobot Fikthor helpt bij brand
Eén van de blusrobots die ingezet is bij de bestrijding heet Fikthor, schrijft RTV Oost. Het is volgens de regionale omroep best bijzonder dat het voertuig wordt ingezet. De robot rijdt op rupsbanden en is uitgerust met camera's en en meetapparatuur. Ook kan er een slang op worden aangesloten.

Een ander bijzonder voertuig was de crashtender van de brandweer van Lelystad Airport. Met dat voertuig kan in korte tijd veel water worden gespoten. En dat bleek cruciaal voor het redden van het woonhuis, dat aan de loods vastzit.  

Het woonhuis zit vlak naast de loods.

Google
Google
Naast de crashtender hielp ook de brandwerende scheiding tussen de loods en het huis mee om het gebouw te beschermen. Het is niet duidelijk of het woonhuis water- of rookschade heeft. 

Lees ook: Wat is een crashtender?

Werknemers opgevangen
Terwijl de brandweer druk bezig was de brand te blussen werden omwonenden en werknemers opgevangen in de kerk in het dorp. Daar zorgden vrijwilligers voor eten en drinken. 

De gebeurtenissen maakten veel indruk op de bewoners. "Het is een ramp voor het bedrijf", vertelt een van de omwonenden. 's Avonds konden de bewoners terecht in buurthuis de Klavier om te praten over de brand. 

Zonnepanelen
Het gehele complex bestaat uit duizend vierkante meter grote gekoelde opslag, deels met zonnepanelen op het dak. In eerste instantie ontstond de brand op een plek waar geen zonnepanelen waren, maar later breidde het vuur zich wel uit naar plekken met zonnepanelen. 

De brandweer waarschuwt dat er mogelijk bij de brand stukjes glas van zonnepanelen in de lucht zijn gegaan. Over de omvang valt weinig te zeggen. Mochten mensen glasdeeltjes vinden dan moeten ze contact opnemen met de omgevingsdienst. 

Omwonden gewaarschuwd
Omwonenden kregen rond 11:00 uur een NL-Alert vanwege de brand. Daarin werd opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en eventuele mechanische ventilatiesystemen uit te zetten.

De NL-Alert-berichten werden over de dag heen meerdere keren verstuurd. De brandweer laat weten dat er nog een afsluitend bericht wordt gestuurd met de oproep om tot morgenochtend 08:00 uur ramen en deuren gesloten te houden. 

Ook het verkeer had last van de brand. De Gemaalweg is afgesloten totdat de hulpdiensten klaar zijn met hun werk. Ook trok de rook van de brand over de A6. Daardoor moesten automobilisten daar langzamer rijden. 

Schade onduidelijk
Volgens de brandweer staat een deel van de loodsen 'op instorten'. Het bedrijf laat in een reactie weten dat een deel van de loodsen als verloren moet worden beschouwd. Hoe groot de schade is, is onduidelijk. Dat moet de komende dagen duidelijk worden. 

Lees ook: De Groene Agri dankbaar voor hulp

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel