De Voetnoot wordt gemeentelijk monument, gebouw mogelijk wel op de schop

ALMERE • Do 29 februari 2024 | 16:16 • Donderdag 29 februari 2024 | 16:16

Gebouw 'De Voetnoot' in het centrum van Almere krijgt een monumentale status. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Daarmee wordt het gebouw het vijfde monumentale pand van de stad.

De Voetnoot werd in 1987 geopend en was één van de allereerste gebouwen in het centrum. Het gebouw is volgens de gemeente van belang voor de identiteit van de stad en haar inwoners.

Het markante gebouw heeft lang dienstgedaan als bibliotheek en muziekschool. Sinds 2007 is het een culturele broedplaats.

Sloopplannen
In 2020 werd bekend dat er plannen waren om op de plek van De Voetnoot een nieuw schoolgebouw voor Windesheim neer te zetten.

Veel Almeerders waren het niet eens met die sloopplannen. Dertig ondernemers die in het gebouw een werkplek hadden, publiceerden een petitie om de Voetnoot te redden van de sloopkogel. Ze vonden de geplande afbraak historisch onjuist, een verschraling van het culturele aanbod en kapitaalvernietiging.

Onderzoek naar monumentenstatus
De petitie werd uiteindelijk ruim 2.600 keer ondertekend. Ook raadsleden maakten zich hard voor het behoud van het culturele centrum.

In december 2020 wilde een minderheid van de raadsleden het gebouw behouden. De Partij voor de Dieren, PvdA, SP, PVV, AP/OPA en Respect wilden dat het college van B en W eerst andere locaties voor Windesheim onderzocht.

Ook werd er dat jaar opdracht gegeven voor een zogeheten waardestellend cultuurhistorisch onderzoek. Dat werd vorig jaar opgestart en er volgde ook een publiekspeiling. Aan de hand daarvan adviseerde de Commissie Welstand en Erfgoed om het tot monument te benoemen.

Aanpassingen doen blijft mogelijk
Eind juli 2023 konden Almeerders hun mening geven over de eventuele sloop of het behoud van het gebouw. Nu heeft het gemeentebestuur besloten om het pand een gemeentelijke monumentenstatus te geven.

Zolang de monumentale kenmerken behouden en beschermd blijven, zijn er verschillende varianten denkbaar voor De Voetnoot. De mogelijke scenario's hiervoor zullen voor volgend jaar zomer aan de raad worden voorgelegd.

Leefbaar Almere blij
Leefbaar Almere is blij met het besluit van het college. Volgens de partij heeft het gebouw een speciaal plekje in de harten van veel Almeerders.

"Dit besluit is ook een beetje te danken aan de inzet van Leefbaar Almere en andere betrokkenen die zich hard hebben gemaakt voor het behoud van De Voetnoot", aldus de partij op X. "Het laat zien dat als Almeerders ergens echt in geloven, ze samen veel kunnen bereiken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel