Nieuw gezondheidscentrum in Emmeloord mogelijk kleiner van opzet

EMMELOORD • Di 12 maart 2024 | 7:33 • Dinsdag 12 maart 2024 | 7:33

Voor de zomer komt er meer duidelijkheid over hoe groot het toekomstige gezondheidscentrum 'Het Vlie' in Emmeloord gaat worden en wat het gaat kosten. Dat bleek maandagavond in het gemeentehuis van Noordoostpolder. 'Het Vlie' moet de huidige dependance van het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord gaan vervangen. 

Volgens Antonius-directeur Marcel Kuin komt er in ieder geval één nieuw gebouw aan de Urkerweg, dat onderdak biedt aan tien zorgpartijen. Eerder was er nog sprake van drie afzonderlijke panden, maar dat blijkt nu niet haalbaar te zijn vanwege de stijgende rente en de stijgende bouwkosten.

In 'Het Vlie' moeten de initiatiefnemers van het plan komen te zitten zoals het Antonius Ziekenhuis, de GGD, Zorggroep Oude en Nieuwe Land en meerdere huisartsenpraktijken. Zo komt er huisartsenzorg, eerstelijnszorg en eenvoudige spoedzorg.

"Wij zijn nog in overleg met de gemeente of er een tweede gebouw bij moet komen voor de andere huurders die nu nog in het Dokter Jansencentrum zitten", zegt Kuin. Hij verwijst daarmee naar het vroegere ziekenhuis van Emmeloord. In dit gebouw zitten momenteel verschillende zorgondernemers. Zij kunnen daar tot de komst van 'Het Vlie' blijven zitten waarna het gebouw wordt gesloopt voor woningbouw.

Het eerdere ontwerp

Het beoogde zorgplein

'Het Vlie niet eerder klaar dan begin 2026'
Het toekomstige gezondheidscentrum moest oorspronkelijk eind dit jaar klaar zijn. De planning veranderde toen een van de initiatiefnemers van Het Vlie (BBraun) zich vorig jaar terugtrok. Daarop kwamen de plannen weer op de tekentafel terecht. Door de vertraging werd gezegd dat het zorgplein eind 2025 klaar moet zijn. Dat is nu begin 2026 geworden.

Ziekenhuisdirecteur Kuin kan op dit moment niet inschatten wat de bouw gaat kosten. Hij doet een oproep aan onder meer de gemeente Noordoostpolder, de provincie Flevoland en zorgverzekeraars om een financiële bijdrage te leveren.

"Ze kunnen ons in ieder geval helpen om de opstartkosten voor ons dragelijk te maken", redeneert Kuin. Ook hoopt hij dat ze "een goed woordje doen bij banken en andere financiers om ervoor te zorgen dat wij niet een marktconforme rente hoeven te betalen." 

De Antonius-dependance in Emmeloord

Niet commercieel exploiteren
De directeur van het Antonius Ziekenhuis zegt dat zijn mening is veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden over hoe het gebouw geëxploiteerd moet worden. Toen was hij op zoek naar een investeerder die het gebouw commercieel zou gaan exploiteren. 

Nu blijkt dat een dure optie te worden vanwege de huidige rentes en bouwkosten. "Dus we willen nu zelf geld gaan lenen van een bank of een andere financier", aldus Kuin. 

Wethouder René van Amersfoort van Noordoostpolder laat weten dat de gemeente onderzoekt hoe die kan helpen met de financiën. De bestuurder zegt uitgezonderd het benodigde geld weinig beren op de weg te zien voor 'Het Vlie'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel