'Mogelijke komst wolf kan einde maken aan verplaatsen van schaapskuddes'

FLEVOLAND • Vr 15 maart 2024 | 7:33 • Vrijdag 15 maart 2024 | 7:33

De mogelijke komst van de wolf in Flevoland zou wel eens een eind kunnen maken aan het verplaatsen van schaapskuddes door Flevoland. In de winter is het gebruikelijk om schapen te verplaatsen van weiland naar weiland, om daar te grazen. Beweiding heet dat. Maar LTO, de Land en Tuinbouworganisatie, denkt dat de wolf een einde maakt aan die manier van begrazing.

"Dat kan echt enorme gevolgen hebben," zegt Erik van Norel van LTO. Bijna wekelijks hoort hij van boeren dat hen het allemaal te veel wordt en willen stoppen. "Dan zijn er ook minder schapen beschikbaar voor beweiding."

En de schapen die dan overblijven, moeten beschermd worden tegen de wolf. Geen doen, zegt Van Norel. "Als wij als schapenhouders alles in de wolfwerende rasters moeten zetten, dat kost zoveel geld en tijd. Dat kan de gemiddelde schapenhouder niet realiseren."

Wat is beweiding van schapen? In Flevoland zie je rond de winter veel schapen op het land, zegt Erik van Norel van LTO. Die schapen komen van het oude land, de zandgronden, naar de provincie om de tijdelijk ongebruikte gronden te begrazen. Dit zorgt ervoor dat de schapen nog wat meer vlees ontwikkelen voordat ze naar de slacht gaan, zegt Van Norel. Voor de akkerbouwers heeft het ook een voordeel: het land blijft kort en ze hoeven geen onkruidbestrijding te gebruiken.

Jos de Kroes van FlevoLamb doet ook aan het verplaatsen van schaapskuddes. Ze is bang dat ze door de wolf uiteindelijk veel schapen kwijt gaat raken. "Ik weet niet of we zo door kunnen gaan. Of we zoveel schapen kunnen houden als dat we nu hebben."

Schapen achter wolfwerend raster
Een oplossing zou een wolfwerend raster zijn, zegt De Kroes. "Maar dat vraagt superveel tijd en daar hangt een flink prijskaartje aan." Volgens haar gaat dat dan drie keer zoveel tijd kosten. "Die moet namelijk ook elke keer opnieuw op- en afgebouwd worden op de percelen."

Het wolfwerende raster.

Ook vraagt Van Norel van LTO zich af of 'zo'n stuk raster' wel echt gaat werken. "De wolf wordt steeds slimmer. In Drenthe zie je al dat de wolf binnenkomt, ondanks het wolfwerende raster."

Van Norel van LTO denkt dus ook als de wolf vaker in de provincie gezien wordt, dat beweiding verleden tijd is. "De schaaphouders houden dan de kuddes binnen. Dan is het klaar met de beweiding."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel