Wat moet je doen als je oog in oog staat met een wolf?

FLEVOLAND • Do 14 maart 2024 | 20:11 • Donderdag 14 maart 2024 | 20:11

DNA-onderzoeken moeten nog bevestigen dat de wolf in Flevoland is. Toch twijfelt bijna niemand eraan dat dit dier geregeld in Flevoland verblijft. De afgelopen week hebben meerdere schapenboeren dode en zwaargewonde schapen op hun land gevonden. Kan het gebeuren dat je als mens oog in oog met de wolf komt te staan en wat moet je dan doen?

Conflict-vermijdende dieren
"Een wolf komt niet zomaar op je af, het zijn conflict-vermijdende dieren", zegt wolvendeskundige Dick Klees. Dat betekent dat de mens wordt gemeden.

Als dat niet zo is, dan heeft de wolf slechte ervaringen opgedaan. Bijvoorbeeld als ze langdurig gevoerd zijn. Dan wennen ze aan de mens. In principe is de wolf net zo bang voor de mens als andersom.

De mens is geen prooi
Wat moet je doen als je de wolf tegenkomt? Dat is volgens Klees een zeldzame gebeurtenis. Een wolf heeft erg goede zintuigen. "Hij zal jou eerder opmerken dan jij hem", zegt Klees.

Als je toch oog in oog met een wolf komt te staan dan helpt het om tegen het dier te praten. Je maakt je dan kenbaar als mens. "Wij zijn geen prooi voor de wolf", benadrukt Kees. De wolf zal eerder schrikken van ons stemgeluid en zich daarom uit de voeten moeten maken.

Wat moet je doen als de wolf achter je aankomt? Het overkwam een fietser in Gelderland:

Dick Klees heeft zijn bedenkingen bij dit filmpje. "Het vreemde is dat er al werd gefilmd voordat de wolf in beeld werd gebracht". Hij vermoedt dat het in scène is gezet.

Een wolf die achter een fietser aan rent past volgens hem helemaal niet bij wolvengedrag. We zijn voor hem eerder een risico of een gevaar en hij zal dan wegrennen.

Niet voeren!
Een heel enkele keer doen mensen waarnemingen vanuit hun auto. Voor een wolf is een auto iets anders dan een mens. Dan kan hij wel eens heel dichtbij komen.

Dick Klees vermoedt dat de wolf, die in Gelderland vanuit de auto is gefilmd, door mensen is gevoerd. "Doe dat niet!", benadrukt Klees. Volgens hem is dat in het belang van de wolf en de mens.

Bang voor de wolf?
Moet je bang zijn voor de wolf? In Europa eigenlijk niet, zegt Klees. De wolf in Europa is angstig voor mensen. Fysiek kan de wolf de mens aan. Bij incidenten die er toch zijn geweest ging het vaak om bijtwonden in handen en armen.

"Dat wijst er meer op dat hij vanuit een bepaalde gewoonte er vanuit gaat dat je eten bij je hebt. Zo niet, dan kan hij gaan bijten. Dat is één of twee keer in twintig jaar voorgekomen. Maar dat is een proces van voedsel geven, dat proces duurt heel lang voordat de wolf zo reageert."

Wolf met jongen
Gedraagt een wolf zich anders als hij jongen heeft? "Hij blijft schuw voor mensen", zegt Klees. Ze hebben zorg voor jongen, die moeten gevoerd worden. Hij moet meer tijd aan de jacht besteden.

En voor jonge wolven is het gedrag van ouders belangrijk. Daar leren ze van. Dus hoe de ouders reageren, is een leermoment voor de jonge wolf. Als een wolf schrikt van een mens dan leren de jonge wolven daarvan.

Hoe herken je een wolf?
Geregeld worden er meldingen gedaan van een wolf, maar dan blijkt het toch om een hond te gaan.

Een wolf heeft een rechte rug en buiklijn wanneer je een vergelijking maakt met een herdershond. Een wolf draagt zijn staart recht achter zich of recht naar beneden. Nooit omhoog of in een krul op zijn rug.

Hij is wat groter dan de meeste honden. De manier van lopen, dat lijkt heel licht te zijn. Hij danst als het ware op zijn voeten. Dat zie je vooral in draf. Wolven lopen in een rechte lijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel