Wat gebeurde er met het geld van Kanjer Wens? Donateursbelangen wil antwoorden, desnoods via rechter

ALMERE • Ma 19 mei 2025 | 6:00 • Maandag 19 mei 2025 | 6:00

Als het aan Stichting Donateursbelangen ligt, is het lang genoeg stil geweest bij de voormalige Almeerse Stichting Kanjer Wens. Onder andere de Belastingdienst moet openheid geven, vindt directeur Jordan van Bergen van Donateursbelangen. Ook oppert hij de mogelijkheid om via de rechtbank antwoorden te krijgen.

"Wij als Stichting Donateursbelangen vinden dat de Belastingdienst nu zou moeten laten weten wat er daadwerkelijk met deze organisatie is gebeurd", zegt directeur Jordan van Bergen. Ook hij blijft met vragen zitten waarvan de Belastingdienst de antwoorden heeft. "Is het geld dat is overgebleven in die stichting naar een andere ANBI gegaan?"

Wat is Kanjer Wens?
Stichting Kanjer Wens begon in 2017 als goed doel om ernstig zieke kinderen een mooie dag te bezorgen. Alles veranderde in 2022 toen het Openbaar Ministerie meldde dat oud-directeur Peter V. verdacht werd van ontucht met minderjarige jongens. Sindsdien blijft het bleef angstvallig stil bij de stichting. Over de financiële afwikkeling wordt niets gezegd.

Lees ook: Geen verantwoording, geen antwoorden: de stille verdwijning van Stichting Kanjer Wens

Op 25 maart 2022 meldt de Belastingdienst dat de ANBI-status van Kanjer Wens met terugwerkende kracht wordt ingetrokken. Dat betekent dat de speciale status per 14 februari 2022 niet meer geldt. De laatste drie leden van de Raad van Toezicht stoppen een paar maanden later. Nadat bekend werd dat de stichting wordt opgeheven, liet bestuurder Yvette Diets Kanjer Wens nog twee jaar op haar naam staan. Per 19 april 2024 is de stichting daadwerkelijk uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Peter V. in de rechtbank

Stap naar de rechter
Een stap naar de rechter ziet Van Bergen als laatste middel om antwoorden te krijgen over de financiën van de Almeerse stichting. Want wat is er met het geld van donateurs gebeurd? Ook al was het geld van een donateur gegeven als gift. "Onder iedere donatie hangt een schenkingsovereenkomst", vertelt de directeur van Donateursbelangen. "En op basis van die schenkingsovereenkomst geldt dat je die juridisch gezien ook nietig kunt laten verklaren. Als er misleiding, bedrog in het spel is geweest. Dat is de kans die je hebt als donateur."

Volgens Van Bergen is het zo dat als een donateur vermoedt dat zijn geld niet goed terecht is gekomen, hij om een antwoord kan vragen bij de rechter. "En dan moet dat goede doel aantonen dat de donatie wél goed is besteed", voegt de directeur toe. Op de site van Donateursbelangen geeft Van Bergen meer uitleg over giften. Mogelijk kan de schenking nietig worden verklaard als Kanjer Wens niet kan aantonen wat er met het geld is gebeurd, zegt Van Bergen.

De directeur van Donateursbelangen vermoedt dat er weinig jurisprudentie is, omdat donateurs vaak niet weten dat er een schenkingsovereenkomst is. Eerder trok ook de Kamerfractie van de SP aan de bel over het gebrek aan transparantie bij Kanjer Wens. De fractie heeft daarover Kamervragen gesteld.

Heb je zelf ook vragen over Kanjer Wens of ben je donateur geweest? Dan horen we graag je verhaal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel