"Afbouw huishoudelijke hulp spannend proces"

NOORDOOSTPOLDER
Het afbouwen van de huishoudelijke hulp de komende twee jaar wordt voor Zorggroep Oude en Nieuwe Land een lastige taak. Dat zegt wethouder Hennie Bogaards van Noordoostpolder.

Nu het ontslag van 300 thuishulpen is voorkomen dankzij een Rijksbijdrage van 1,5 miljoen euro heeft de zorgverlener twee jaar de tijd om het personeel naar ander werk te helpen. Maar in diezelfde twee jaar wordt ook het aantal uren huishoudelijke hulp afgebouwd omdat mensen meer zelf moeten gaan doen. Als die twee processen niet gelijk lopen kan dat problemen opleveren zegt Bogaards.

Na 1 maart zal duidelijk worden hoeveel uren precies nodig zijn. Dan moeten cliënten zelf een contract hebben afgesloten met hun hulp. Men betaalt dan een eigen bijdrage van 12 euro 50. Met het geld van het Rijk wordt dat bedrag aangevuld naar een uurloon van 23 euro.

reacties (8)

 • Wie moet wie vertrouwen?

   

  Worden we allemaal niet in het ooitje genomen? Boventallige medewerkers worden begeleidt door een bureau- kassa voor dat bedrijf! Terwijl deze gelden anders benut kunnen worden! Reorganisatie............ Voor een fiks bedrag is nieuwe opbouw Zonl in ontwikkeling. Ook dit sanerings bureau mag zich gelukkig prijzen.Wie heeft het nakijken de medewerker die met een kluitje is weg gestuurd!!! Pijnlijk is dat de bureaus met het geld er vandoor gaan.

  reageer
 • frits

   

  dan moeten ze maar een huishoudelijke hulp zoeken en zwart betalen die rekenen vaak maar tussen de 9 a 11 euro per uur dan houd je de geld graaiers en zakkkenvullers buiten de deur

  reageer
 • sjors

   

  Er blijft wel erg veel aan de strijkstok hangen. Wie hier echt beter van worden zijn niet de hulpen maar degene die er omheen werkzaam zijn, wat eigenlijk achterwege kan blijven met een goede bedrijfsvoering.

  reageer
 • Anna

   

  Voordat je zo reageert, ga je eerst maar eens in de materie verdiepen. De huishoudelijke hulp krijgt namelijk echt geen 23 euro per uur maar 12,50

  reageer
 • Jan

   

  Men betaalt een eigen bijdrage per uur... Wie dat niet kan betalen, krijgt dus geen hulp meer? Hoe zit het dan met het CAK dat de eigen bijdrage bepaalt aan de hand van het inkomen? Voor veel mensen is die 12,50 per uur heel veel geld, als je dat omrekent naar bijvoorbeeld 12 uur hulp per maand. Dus dan krijgen we een soort van klasse huishoudelijke hulp, wie geld heeft ok, wie niets over houdt daar oor, dus geen hulp. Schandalig als dit straks de werkelijkheid wordt, of al is!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Anna

   

  Een uurloon van 23 euro!!!!! Volgens mij kunnen daar wel drie mensen van geholpen worden.

  reageer
 • Teun nijdam

   

  Dag Sila je hebt helemaal gelijk,als je zegt dat je nergens op terug kunt vallen.nou gaan Gemeenteraden niet direct over jouw rechteloze situatie,maar kunnen de ongelijkheid die hier ontstaat wel binnen de raad en college aan de orde stellen. Dit doen we dan ook met regelmaat. Alleen als we dat doen en we zeggen dat bv het ILO verdrag 189 uit 2012 geratificeerd dient te worden en waar de commissie Kalsbeek onderzoek naar heeft gedaan vervolgens de meesten in de raad met de oren zitten te klapperen en niet weten waar het overgaat. De FNV heeft per brief van 12 november 2014 aan het kabinet laten weten het niet eens te zijn met de uitkomst van de commissie Het kabinet vind ratificering niet nodig,en weet je waarom niet Sila,omdat jullie arbeids positie daarmee verbeterd en dat kost dit kabinet een miljard euro. Een andere insteek om jullie positie te verbeteren is het onderzoek naar een op te richten zorgcoöperatie,zoals Steenwijkerland wil. Afsluitend de partij van vrije poldermensen(PVVP)blijft aandacht vragen voor jullie rechteloze werk,maar we kunnen dit niet alleen.

  reageer
 • Sila Bisai

   

  gemeente Nop moet vanaf 1 januari de WMO uitvoeren maar gebruikt dit gelijk om enorm te bezuinigen op de thuishulp. voor de medewerkers in vaste dienst probeert men van alles te regelen,eventueel kunnen dez terugvallen op een uitkering. Alfa hulpen hebben geen enkel recht,zij moeten na jarenlang hard werken bij hun clienten het maar zelf uitzoeken en zich inschrijven bij het bureau Huis Tip Top. veel cienten worden nu al gekort op het aantal uren hulp en er zijn er ook bij die het gewoon niet kunnen betalen. de clienten stoppen dan met de alfahulpen/huishoudelijke hulpen. de clienten moeten meer zelf gaan doen. dit is voor sommige ouderen moeilijk zoniet onmogelijk. er word rigoureus gesneden in het aantal uren. vanuit de gemeente is er weinig of geen waardering voor het werk wat wij doen,gelukkig zijn onze clienten ons wel dankbaar. wanneer gaat de gemeenteraad zich eens hard maken voor de alfahulpen. niemand neemt het echt op voor de alfahulpen.!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert