Declaraties Windesheim-bestuurders reden voor onderzoek

ALMERE
De Inspectie van het Onderwijs gaat het declaratiegedrag van twee bestuurders van Hogeschool Windesheim onderzoeken. De mannen kwamen onder vuur te liggen nadat dagblad de Stentor naar buiten had gebracht dat zij de afgelopen vier jaar zo'n 360.000 euro hadden gedeclareerd.

Kamervragen
De SP en de PvdA stelden Kamervragen over de bestuurders van de hogeschool die ook een vestiging in Almere heeft. In een antwoord laat minister Bussemaker van Onderwijs weten dat de Inspectie alle declaraties in het hoger onderwijs gaat onderzoeken en neemt in dat onderzoek de uitgaven van de Windesheim-bestuurders mee.

Declaraties
Bestuurder Jan Willem Meinsma is verantwoordelijk voor Windesheim Flevoland in Almere. Hij kreeg vorig jaar een salaris van 178.000 euro en declareerde daarnaast 52.000 euro. De helft van de declaraties zijn reiskosten binnen Nederland. Dit wordt door Windesheim besteed aan een leaseauto of de inzet van een auto met chauffeur, zodat Meinsma onderweg kan werken.

Cursus in China
Ook een cursus in China vormt een groot deel van het declaratiebedrag van Meinsma. Hij volgde bij het Nederlandse bedrijf Comenius een cursus om zijn leiderschap te verbeteren. Onderdeel van de cursus is een negendaagse studiereis in China. Deze kost ongeveer 15.000 euro, exclusief de vliegtickets van en naar China.

Maatregelen
Bussemaker wil nu nog niet zeggen of er sprake is van onrechtmatig declareren. Als dat wel zo is, zal ze de raad van toezicht van Windesheim vragen maatregelen te nemen.

Ontevreden
De SP is niet tevreden met de antwoorden van de minister. Alleen een onderzoek naar het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger onderwijs is niet voldoende, zegt Kamerlid Tjitske Siderius tegen RTV Oost. "Wij zijn niet tegen een onderzoek maar de minister kondigt geen maatregelen aan. Ook doet ze geen moreel appèl op bestuurders in het hoger onderwijs. Geld dat bedoeld is voor onderwijs gaat naar bestuurders." Volgens Siderius verdienen bestuurders in het hoger onderwijs genoeg en hoeven zij niet alles te declareren.

Toezichthouder

Siderius ziet wel wat in een toezichthouder wat betreft de declaraties. "De medezeggenschapsraden van hogescholen zouden dat prima kunnen doen. Daarin zitten studenten en docenten en die kunnen prima het declaratiegedrag van bestuurders beoordelen."reacties (5)

 • Johan

   

  Dit gaat over de bestuurders, die zitten in zwolle. Windesheim Flevoland is erg zelfstandig en is een klein en overzichtelijk onderwijsinstituut. geen ivoren torens in almere.

  reageer
 • piet

   

  Dit heeft helemaal niets met Windesheim in Almere te maken. Daar neemt de directeur zelfs zijn eigen brood mee.

  reageer
 • ron

   

  het eerste wat je tegenwoordig leert op school "je leven lang leren" dat je na je opleiding klaar zou zijn met leren is al lang verleden tijd. De maatschappij en de wensen veranderen met de dag. ;-)

  reageer
 • Schoonmaken?

   

  Maar er is geen geld om die school schoon te maken? Op de beelden slaat die school compleet groen uit. Zelfs de omgeving ziet er uit als een groene gloed!

  reageer
 • Flevoburger

   

  een studiereis naar China voor leiderschapskwaliteiten. Je zou toch verwachten dat iemand die een dergelijke functie heeft ( 178.000 salaris! ) over gedegen leiderschapskwaliteiten beschikt?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert