Grote zorgen om statushouders Tussen de Vaarten

ALMERE
Een groep buurtbewoners in Tussen de Vaarten in Almere is faliekant tegen de komst van 33 Syrische statushouders. Het gaat om alleenstaande mannen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente in de wijk. Wethouder Froukje de Jonge kon de zorgen van de circa 40 tot 50 aanwezigen niet echt wegnemen. Een aantal van hen verliet voortijdig uit onvrede de zaal.

"Testosteronbommen"
Aan de Johan Jongkindstraat worden half november 21 statushouders gehuisvest in een flat en in twee woningen aan de Govert Flinckstraat komen 12 mannen. Bewoners gaven aan bang te zijn dat de nieuwe buren voor overlast zorgen, kinderen wat aandoen of vrouwen aanranden. "Het zijn testosteronbommen die hier komen wonen", zo zei een aanwezige. "Ze hebben andere waarden en normen. Ik wil nog in mijn bikini in de tuin kunnen liggen", zei een ander. Ook waren er zorgen over de verkoopbaarheid van de woningen.

Wethouder baalt gigantisch
De bijeenkomst begon met het uiten van onvrede over het proces. Zo hadden de bewoners via Omroep Flevoland al kunnen vernemen wat de gemeente van plan was. Daar baalde wethouder Froukje de Jonge gigantisch van. "Dat had in geen geval mogen gebeuren." Verder hadden bewoners bij het besluit betrokken willen worden.

Voor de bijeenkomst van start ging, ontstond er bij de deur al reuring. Een aantal bewoners werd niet binnengelaten. Alleen genodigden en mensen die zich voor de bijeenkomst hadden aangemeld, mochten naar binnen. Zes agenten waren aanwezig om ervoor te zorgen dat de boel niet escaleerde.

Wethouder De Jonge zegde toe dat er extra bijeenkomsten worden gehouden. "Wat mij betreft doen we 10 avonden, net zolang tot we iedereen hebben gesproken die hun zorgen met ons willen delen." In elk geval staan er voor maandagavond 31 oktober en zaterdagmiddag 5 november extra bijeenkomsten gepland.

"We houden het goed in de gaten"
Wethouder Froukje de Jonge probeerde de bewoners gerust te stellen. Ze gaf aan dat de gemeente goed in de gaten houdt wat er in de buurt gebeurt. Dit gebeurt samen met de politie en zorginstelling Kwintes, die de statushouders woonbegeleiding gaat geven. Ze zegde de aanwezigen toe dat er in februari met de bewoners wordt bekeken of de overlast in de wijk is toegenomen. 

Er is volgens haar geen reden om te veronderstellen dat dit gebeurt. "Mocht dit toch zo zijn, dan kunnen we de mix van de bewoners veranderen." Verder is er vanuit Kwintes een aanspreekpunt voor de buurt. Ook wordt ervoor gezorgd dat de alleenstaande mannen zich niet vervelen. Zo komt er een werkproject met Staatsbosbeheer en krijgen ze inburgeringslessen en taallessen.

"Ik zit hier niet doofstom te wezen"
De aanwezige bewoners lieten zich niet echt overtuigen. "Ze kunnen zo mijn tuin inspringen" en "Straks vergrijpt eentje zich aan mijn dochter", zo werd geroepen. De wethouder benadrukte dit geenszins te verwachten. Toch wil zij niet voorbijgaan aan de gevoelens uit de buurt. "Ik zit hier niet doofstom te wezen. Als na alle bijeenkomsten blijkt dat er breed veel zorgen zijn, zal ik met de politie overleggen. Wellicht kan er extra zichtbaarheid in de wijk komen tot de zorgen weg zijn."

Wethouder Froukje de Jonge:


Willem Boutkan van de PVV:


 

reacties (16)

 • jan

   

  Belachelijk..Nederlanders kunnen massaal op woonruimte wachten en hier geven we gewoon woningen weg .Sterker nog.We richten gewoon even het huis in op kosten van mijn belastingcenten.Nog even en iedereen die hier komt binnen wandelen krijgt fijn een huisje.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Ik begrijp dat de wethouder een wortel voorhoudt door te stellen dat het een proef van 2 jaar betreft. Er zit voor de bewoners dan niets anders op alles te melden bij de politie. Wellicht gaan ze dan bij Froukje in de straat wonen.

  reageer
 • Jop

   

  Wat maken jullie je druk? Denk je echt dat er naar de bewoners van de wijk geluisterd wordt? Welnee het wordt gewoon doorgedrukt en de politiek grijpen pas in als het echt te laat is.....en zegt dan Sorry!

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  En wanneer is Overgooi nu eindelijk eens aan de beurt voor alweer zo'n filiaal van de fa. Kwintes?

  reageer
 • Johanna

   

  Nederlanders staan jarenlang, wel 10 jaar en langer, op wachtlijsten voor sociale woningbouw of ggzhulp. Bijv traumaverwerking op een traumacentrum. Asielzoekers krijgen nog voor ze statushoudrr zijn al traumaverwerking in de ggz bij transculturele traumacentra (bijv in Beilen). Deze ggz is uitgebreid in capaciteit voor de vluchtelingen.Terwijl het traumacentrum voor ander trauma is ingekrompen en behandelgroepen zijn opgeheven. Dit lijkt me erg pijnlijk voor nederlanders. Ik gun de vluchtelingen veel en vind hun situatie schrijnend, maar het kan toch niet zo zijn dat ze meer en makkelijker huis en hulp ontvangen dan oorspronkelijke nederlanders..?

  reageer
 • Van Haven

   

  Hoe schrijnend de problemen van Nederlanders ook kunnen zijn, het is toch van een heel andere orde dan de ellende en oorlogstrauma's van vluchtelingen? Natuurlijk krijgen ze traumaverwerking, ze moeten een kans krijgen weer een leven op te bouwen, wat vreselijk moeilijk moet zijn na alles wat je meegemaakt hebt en zonder iedereen en alles wat je hebt moeten achterlaten.

 • laat alle reacties zien
 • De Dave

   

  Altijd apart hoe er altijd voor het feit meer politie nodig is dan na het feit. Over wie zegt dat nu meer...

  reageer
 • Ik mis info

   

  De doelgroep wordt in de berichten hierover steeds genoemd als 'statushouders'. Maar ik lees ook steeds ' zij zullen woonbegeleiding door Kwintus krijgen'. Dat is ggz woonbegeleiding bij mijn weten. Ik mis dan ook in de informatie over welke doelgroep het nu gaat..? Is dat 'statushouders met ggzproblematiek' of andere problematiek? Dat maakt nogal verschil voor de wijk en aan beeld waar de situatie nu over gaat. Ik ben verbaasd dat ik deze informatie in de berichtgeving steeds mis. Waarom..? Journalistiek is immers gericht op goede, volledige beeldgeving..? Kan iemand alsnog aangeven waarom deze groep potentiele bewoners Kwintus nodig heeft?

  reageer
 • Tom

   

  Zoals iemand al eerder opmerkte. Neem gezamenlijk een goede bestuursrecht advocaat in de arm. Laat maar via de rechter toetsen of bewoning niet in strijd is met het bestemmingsplan.

  reageer
 • Truus

   

  Eeb bestemmingsplan past men in no time aan

 • Pietje

   

  Zo triest dit..mensen zijn mensen Ongeacht waar ze vandaan komen. Zijn het nog altijd mensen die al een heel gevaarlijke onderneming achter de rug hebben .wat zou je ervan vinden als jouw zoon op deze manier wordt welkom geheten. . Als ze, om een of andere manier weer weg moeten, staan de schreeuwers van nu ook vooraan om maar aan te geven dat deze mannen zo waardevol voor de buurt zijn..en zo goed geïntegreerd.. wedden. .

  reageer
 • Jan

   

  Makkelijk schrijven vanachter je toetsenbordje. Wedden.. Jaja.. Het bekende linkse riedeltje, gevaarlijke reis en als het jouw zoon zou zijn. Nou, als dit mijn zoon zou zijn, dan vraag ik mij af waar alle vrouwen uit mijn land zijn gebleven. Wij hebben hier een spreekwoordelijk, vrouwen en kinderen eerst. Ik geloof in die culturen, mannen eerst en dan.. Ach..

 • wimjc

   

  Dit is natuurlijk een enorme tegenvaller voor de statushouders en uiteraard voor de wethouder, die bakzeil haalt!!Vergaderen over een beslissing wordt normaal met alle betrokkenen altijd vooraf gedaan.

  reageer
 • Ik zeg visfriet

   

  Totdat er daadwerkelijk iets gebeurt en dan hebben wij de poppen aan het dansen

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Froukje zal nooit de gevoelens van de bewoners echt begrijpen zolang zij niet met die mensen heeft gewoond.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  "....Mocht dit toch zo zijn, dan kunnen we de mix van de bewoners veranderen."...." Waarom niet meteen uit voorzorg een andere/betere mix die blijkbaar zou moeten bestaan doen ipv. zoveel alleenstaande mannen bij elkaar ?

  reageer
 • Erik

   

  We hebben het over mensen. Het percentage crimineel of aanrander is hier gelijk of lager als de rest vd mensen in tussen de vaarten! Erop inzoomen en direct wat roepen als een asielzoeker wat heeft gedaan zorgt voor deze angsten. We zijn allemaal mensen en ik begrijp niet zo goed waarom daarbij moet worden vermeld of deze asielzoeker, Marokkaanse-nl, Turkse-nl, Marokaan-Marokaan enz etc. Is. Dit is waar het probleem ligt! We zijn allemaal mensen en behandel elkaar ook zo aub.

 • De mix van bewoners veranderen? Wie wil ze dwingen te verhuizen, en hoe?

  reageer
 • Kees

   

  Zelfde emoties als bij komst azc. Iok dat is allemaal prima gegaan

  reageer
 • Jan

   

  Volgens jou, heel veel wordt onder tafel geveegd. En in de AZC's zijn nogal wat misstanden, vechtpartijen oa, maar hoe naief kun je zijn als je 12 van die kerels uit een totaal andere cultuur ineens in twee woningen stopt, middenin een woonwijk, zonder de toezicht zoals in een AZC? Die opmerking van die vrouw die aangeeft straks niet meer zomaar in haar tuin te kunnen zonnen? Lekker makkelijk reageren als je er zelf niet naast komt te wonen. Heb je wel eens beelden gezien hoe die klanten denken over onze westerse normen? Denk je nu echt dat die met een cursusje, braaf ja knikken en nee denken, zomaar alles wat ze echt denken en doen zal veranderen? Maar dan nog, hoe komt het toch dat men gewoon inwoners negeert en doorduwt wat men vanuit de wijken waar nooit een gelukszoeker komt beslist? Dit soort potentaten gedrag is toch niet van deze tijd. Naar mijn mening is het toekennen van een verblijfsvergunning ook een verkeerd signaal. Zeker in de betekenis die we hier eraan toekennen. Alle rechten van die van de burgers, terwijl je alleen maar, volgens het verhaal, hier schuilt. Dan zou een verblijfsvergunning ook een tijdelijk karakter moeten hebben, met daaraan de voorwaarde verbonden dat zodra het kan, meteen weer terug. En geen woningen toekennen, maar gewoon in AZC's, daar ben je immers veilig, daar kwam je voor. En dan zo goedkoop mogelijk, door de goedkoopste ondernemer aangeboden. Dat doen we hier toch altijd? Waarom is er dan een COA, die alles als een alleenheerser bepaalt en van belastinggeld betaalt volgens hun wensen? En belachelijk duur, voor prijzen waar we een gezin nog niet eens een jaar van laten leven. Maar dan wel een die alle lasten moet betalen. Overal bezuinigen, maar een gelukszoeker stroom het geld maar heen. En dan ondertussen de bevolking opzadelen met klanten die hier niets gaan toevoegen, behalve, zoals te verwachten is, in het criminele circuit. Kijk maar eens naar de cijfers, wie daar het meest oververtegenwoordigd zijn. Kun je zo uitrekenen wat er met deze nieuwkomers gaat gebeuren.

 • Karel

   

  De wethouder kan zorgen aanhoren tot ze een ons weegt, maar tegen ongefundeerde angsten en vooringenomenheid is weinig te beginnen. Jammer dat de statushouders niet het voordeel van de twijfel krijgen van hun nieuwe buren.

  reageer
 • Bert-Jan

   

  Beste Karel, geef ons je adres door. Dan gaan wij er voor zorgen dat deze statushouders bij jou in de straat komen wonen. Iedereen blij. De bewoners van Tussen de Vaarten, de statushouders (ze krijgen immers een nieuwe buurman die uitkijkt naar hun komst), en de andere bewoners uit de straat waar jij woont. Dit is een triple-win situatie. Wat een geweldige oplossing.

 • Boels

   

  Angsten zijn nooit ongefundeerd. Ze worden onbewust opgeroepen door nieuwsgeving of bewust door politieke groeperingen (rampscenario's doen het altijd goed, zoals nieuwkomers en klimaatverandering). Ook speelt een rol de ongekende voortvarendheid van bestuurders om betaalbare woonruimte te creëren; dit in tegenstelling tot de al jaren bestaande sociale woningnood. Tevens mag je vragen stellen bij de zin van het permanent ontvolken van gebieden in Afrika en het Midden-Oosten. Hulp en opvang voor vluchtelingen is OK, maar geen permanente verblijfstatus, bereid ze voor op terugkeer naar het thuisland. Er is genoeg te doen daar.

 • Van Haven

   

  K ben het met je eens, Karel. Ik lees dezelfde ongefundeerde argumenten als in andere plaatsen gebruikt werden om vluchtelingen buiten hun woonplaats te houden. Mensen laten zich gek maken en praten elkaar na.

 • Dr.Jake

   

  Als je zo'n groot vertrouwen erin hebt waarom spreken we dan niet af dat mocht er ook maar iets gebeuren jij de schade betaald en ook dezelfde straf krijgt als de dader en net zo wordt afgeransekt etc. als het slachtoffer. Eens kijken of je dan nog ervoor bent. Makkelijk praten als men geen risico loopt.

 • Marije

   

  Helemaal mee eens. Die mensen vluchten voor oorlog, hebben net een status en worden door hun nieuwe buren al meteen voor aanranders en noem het maar op uitgemaakt. Ze gaan Nederlands leren, ze zullen vrijwilligerswerk gaan doen, wat wil men nog meer? Ik zou willen dat de Nederlandse nuchterheid waar wij ooit om bekend stonden weer terug zou keren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert