'Zorg dat er weer jongerenwerkers komen'

LELYSTAD
Een meerderheid in de Lelystadse gemeenteraad wil dat er weer echte jongerenwerkers in de stad aan de slag gaan. Een voorstel van de ChristenUnie en GroenLinks krijgt brede steun.

Het jongerenwerk met straatwerkers en jongerenlokalen is de afgelopen jaren in Lelystad wegbezuinigd. De politie heeft aangegeven hierdoor oren en ogen op straat te missen om jongeren na schooltijd in de gaten te houden. De ChristenUnie en GroenLinks denken dat jeugdwerkers kunnen helpen voorkomen dat jongeren aan de drugs raken of radicaliseren.

Jeugdpreventiewerkers
Het college van B en W wil volgend jaar twee zogeheten jeugdpreventiewerkers inzetten om jongeren aan te spreken op hun gedrag. De ChristenUnie en GroenLinks vinden dat preventiewerkers niet diep genoeg doordringen tot probleemjongeren. Daarom pleiten zij voor gespecialiseerde jongerenwerkers en willen ze hiervoor extra geld beschikbaar stellen.

Jongerenlokaal
Daarnaast zien ze de fracties graag dat er in de stad enkele plekken terugkomen waar de jongerenwerkers en jeugd terechtkunnen. In elk geval in het stadshart moet er een jongerenlokaal komen. Dat kan bijvoorbeeld in leegstaande gebouwen. 

Meerderheid
Het voorstel van de ChristenUnie en GroenLinks wordt ingediend met de PvdA, het CDA, D66 en de SP. Daarmee is er een meerderheid in de gemeenteraad. Die bespreekt vanavond de begroting voor 2017. Volgende week dinsdag wordt in het tweede deel van de vergadering over het voorstel gestemd.

reacties (20)

 • Almeerse

   

  En ws heeft hij die richting gekozen omdat hij zelf ervaren heeft hoe belangrijk deze mensen zijn.

  reageer
 • frits

   

  Hij sociaal bewegings agoog van opleiding. Zelf dus ook welzijnswerker. Uiteraard dat hij voor extra welzijnwerk is. Ongetwijfeld is hij vanwege zijn werk in de sport ook voor meer subsidies aan sport.

  reageer
 • Almeerse

   

  Mooie reactie. Je spreekt uit ervaring en weet dat jongerenwerkers het verschil kunnen maken. t Is inderdaad een investering in de toekomst.

  reageer
 • Almeerse

   

  Zoals u het stelt kan iedereen jeugdwerker worden, ongeacht iemands scholing. Het succes van dergelijke initiatieven is ook afhankelijk van degenen die deze klus moeten klaren.

  reageer
 • frits

   

  Dat is landelijk geroep. Wat gaat er concreet mis in Lelystad? Hier is het wegbezunigd, dan moet je toch ook aan kunnen tonen wat er in Lelystad nu mis gaat? Hebben we in Lelystad ook te veel jeugd in de crisisopvang? Als dat zo is, dan is er ook duidelijke financiering voorhanden: meer geld naar jeugdwerkers, en dat korten op de budgetten voor crisisopvang.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hicham Ismaili Alaoui - LEUC

   

  Goed voorstel! In een veranderde samenleving met veel nationale- internationale veiligheidsvraagstukken die impact hebben op jongeren en hun directe leefomgeving is jongerenwerk onmisbaar. Investeren in jongeren levert op langere termijn positieve resultaten op voor de toekomst van deze jongeren en de stad. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik veel baat heb gehad bij jongerenwerk in mijn jeugd. Ik hoop dat de jongeren die dit het hardst nodig hebben straks hun weg weten te vinden naar het jongerenwerk en hierdoor professionals nog beter te werk kunnen gaan in het veld. Dit voorstel staat overigens wat betreft mij geen andere initiatieven (30+, 40+, 55+ en oudere doelgroep) in de weg te staan.

  reageer
 • KC

   

  Kijk eens wat vandaag de nationale ombudsvrouw zegt. Er komen, om diverse redenen, te veel jeugd in de crisisopvang. Jeugdwerkers kunnen zeker een goede bijdrage leveren om dit te voorkomen.

  reageer
 • John

   

  De 'burger' wordt weer eens benadeeld volgens de reacties hier. Diezelfde 'burger' staat straks ook weer te schreeuwen dat hij niet veilig de straat op kan door die vervelende jongeren voor wie hij bang is en op wie gemeente en politie door bezuingingen geen kijk meer hebben. Maakt de 'burger' niet uit, want bij hem draait het enkel om de centen - die mogen als het dan toch echt moet enkel worden uitgegeven aan repressie: meer blauw op straat. Maar wat moeten die mannen en vrouwen in het blauw op straat als ze geen informatie hebben? It's the intelligence, stupid...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, als ik het zo lees is het Grauw weer tegen. Zoals het Grauw tegen alles is trouwens.

  reageer
 • Dirk2

   

  Geachte heer Schraa, wel bijzonder in een gemeente die stijf staat van schulden en leningen. Ik ben benieuwd waar dit budget dan vandaan komt. Maw waar levert de CU op in? Daarbij zie ik liever inzet van middelen voor ouderen en gehandicapten. Er wordt al genoeg energie en tijd verspild aan deze groep raddraaiers.

  reageer
 • Tuuk

   

  Lees de reactie waarop u reageerde nog eens goed! Want volgens mij word er gesproken over dat er 2 nieuwe aangetrokken moeten worden, terwijl er binnen 2 ambtenaren binnen zitten te nietsnutten , deze zouden dat ook kunnen gaan doen. Scheelt de burger dus belastingbetaler weer een hoop geld!

  reageer
 • Catweezle

   

  Jongeren werkers of jongerenbewerkers? In het laatste geval zet dan wat werkplichtige mensen in van 67, deze blokkeren de banen voor de jongeren al jaren, de jongeren kunnen dan zien wat politiek frustie blijkt te zijn en hun degradeert in deelname maatschappelijk functioneren en maakt hun dan meteen politiek bewust van onze merkwaardig mensonwaardig politiek beleid.

  reageer
 • frits

   

  Kijk, dit soort reacties biedt de juiste opening. De twee jongerenwerkers hoeven geen extra fte te zijn, maar mogen ook bevonden wordem door bezuinigingen elders binnende stichting Welzijn Lelystad. Dus minder administratieve ondersteuning, of het schrappen van andere vakinderhoudelijke formatie. College: laat de stichting Welzijn Lelystad zelf maar met een voorstel komen op welke andere 2 fte geschrapt wordt om deze extra formatie jongerenwerk financieel te compenseren. En geen voorstel, is dan geen extra formatie, maar dan is dit voorstel van de baan. Stichting Welzijn Lelystad, kom er maar in: wat is belangrijker, bestaand personeel, of extra jongerenwerk. Het hemd is nader dan de rok, vrees ik...

  reageer
 • frits

   

  Daar was ik al bang voor: veel geroeptoeter uit de sociale hoek, maar geen enkel statistisch onderbouwd bewijs - met alle respect voor mevrouw De Graaf - over de effectiviteit van de inzet van de financiën. En los daarvan: je kunt de maatschappij nooit 100% verdedigen tegen idioten. Vanwege het ontbreken van wetenschappelijk bewijs ben ik tegen dit voorstel. Maar echt alle 100% dank voor Henk Schraa voor dit antwoord. Een partij die zo openlijk de discussie voert op een forum als Omroep Flevoland, steekt alle andere partijen naar de kroon. En dat pleit - ondanks de m.i. gebrekkige inhoudelijke onderbouwing - al bijna voor steun aan dit voorstel.Mijn dank aan de heer Schraa.

  reageer
 • Henk Schraa (ChristenUnie)

   

  Het gaat nu naast een sociaal aspect, ook om het signaleren van gedrag. Wijze mensen zoals Beatrice de Graaf, wijzen erop dat in Nederland minder snel terroristische aanslagen zullen worden gepleegd dan in Frankrijk, juist omdat wij onder andere jongerenwerkers hebben. In Lelystad hebben we die niet, dus willen wij die terug.

  reageer
 • Henk Schraa (ChristenUnie)

   

  Het gaat om 2 nieuwe fte. Waar de mensen vandaan komen maakt niet uit, als het maar geschikte jongerenwerkers zijn.

  reageer
 • frits

   

  Natuurlijk extra. Wij welzijnswerkers adviseren meer welzijnswerk. En de linkse parrijen en het CDA hollen er weer achteraan.

  reageer
 • Inwoner

   

  Kijk, richting verkiezingen zie je de linkse partijen elkaar opzoeken en weer sinterklaas spelen....

  reageer
 • frits

   

  Wat gaat er nu mis dan? Toon met harde cijfers aan dat het de laatste jaren slechter gaat. Anders is dit gewoon weer het zoveelste teken van het welzijnswerk dat bij de politiek aan het lobbyen is.

  reageer
 • Dirk2

   

  Prima idee, gelijk 2 bestaande ambtenaren inzetten die nu binnen lijdzaam toezien op deze problematiek! Of bedoelt men nu weer budget voor 2 fte extra? (zal de burger weer niet verbazen...)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert