Plan Oostvaarderswold mogelijk weer op tafel

FLEVOLAND • Wo 26 april 2017 | 12:42 • Woensdag 26 april 2017 | 12:42
Het aan elkaar knopen van natuurgebieden, zoals de Oostvaardersplassen en de Veluwe, wordt in politiek Den Haag weer serieus besproken. Dit nadat een paar jaar geleden juist een streep was gezet door het Oostvaarderswold. Dat project moest zo’n verbinding tot stand brengen. 

Regeerakkoord
Een akkoord tussen milieuspecialisten van zes politieke partijen heeft nu een tekst opgeleverd die volgens hen zo kan worden overgenomen in het regeerakkoord. Het gaat om de VVD, het CDA, D66, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie. De aanleg van een Nationaal Natuurnetwerk wordt door hen als specifiek plan genoemd.

Andere ideeën zijn het sluiten van alle kolencentrales, het vergaand verminderen van de Groningse gaswinning, een hogere belasting op vervuilende activiteiten en het verplichten van elektrische auto’s vanaf 2025.

Vraagtekens
Of de plannen plannen ook daadwerkelijk worden overgenomen in het regeerakkoord is nog lang niet zeker. Maar “deze partijen laten zien dat een compromis op het thema klimaat en duurzaamheid goed mogelijk is”, zeggen de initiatiefnemers. 

Kritiek
De plannen voor het Oostvaarderswold hebben altijd op veel kritiek kunnen rekenen van boeren in het gebied. Zij zouden hun landbouwgrond dan namelijk moeten afstaan voor de natuur. Nadat het Rijk in 2010 had besloten het plan niet uit te voeren, heeft de provincie Flevoland nog geprobeerd het alsnog voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk werd in 2013 definitief de stekker uit het plan getrokken.

Reactie Provincie
In een reactie zegt de provincie nu: "We hebben het voorstel gezien en zijn benieuwd of - en hoe - dat in het regeerakkoord wordt uitgewerkt." Er is volgens een woordvoerder geen sprake van dat de provincie op dit moment concrete plannen aan het maken is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (2)

 • Ed Molenaar

    Wo 26 april 2017 Woensdag 26 april 2017

  Weet niet wat die paar beleidsbepalers ervan vinden die in Oosterwold gaan wonen, maar dat wat zij vinden zal gaan gebeuren.

  reageer
 • Jantje

    Wo 26 april 2017 Woensdag 26 april 2017

  Dat zou heel mooi zijn als Oostvaarderswold er toch komt. Maar dan moet het Rijk nu wel echt zwart-op-wit contractueel vastleggen dat ze voor de aanleg gaan betalen, opdat ze niet opnieuw later de stekker er weer uit kunnen trekken. Het Rijk is namelijk erg onbetrouwbaar.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert