Vissers zijn het eens over aanpak vangstbeperking

URK
Beroepsvissers op het IJsselmeer zijn het eens over de manier waarop de visstand in het IJsselmeer verbeterd kan worden. Ze scharen zich allemaal achter een plan dat door de sector zelf is opgesteld. Ook voldoen ze aan de voorwaarden die het ministerie van Economische Zaken daaraan stelde: alle IJsselmeervissers die ook daadwerkelijk gaan vissen moeten meedoen. Ook dient de sector een eigen systeem van controle en handhaving opzetten dat de overheid geen geld mag kosten. Ook dat is gelukt.

De vissers gaan nu andere netten gebruiken. Hierdoor verwachten ze ruim een derde minder brasem en blankvoorn te vangen. Ook gaan ze nauwkeurig bijhouden of ze in een seizoen niet te veel vis binnenhalen. Want de IJsselmeervisserij staat al jaren onder druk, omdat de populaties schubvis teruglopen. Vooral de aantallen brasem en blankvoorn zijn sterk gedaald, terwijl de snoekbaars juist met een opmars bezig is. 

Vissers die het plan niet onderschrijven, krijgen geen vergunning om met staande netten in het IJsselmeer te vissen.

reacties (5)

 • Dhe

   

  Wie eet die vis eigenlijk, ik zie nooit blanke voorn bij een restaurant op de menukaart staan.

  reageer
 • Jaap

   

  Daar maken ze vissticks van.

 • Peter

   

  Begin is goed. Insteek scheelt nog eea aan. Men legt zichzelf maartregelen op en mag zichzelf gaan controleren? Wie dan en hoe dan? Ook ik vraag mij wel eens af wat er met de vis gebeurd die langs de dijk gelost wordt en over geladen in wagens.

  reageer
 • kees d.

   

  Tot nu toe hebben Urkse vissers altijd alles en iedereen de schuld gegeven van de lage visstand. Maar zolang ik hier in Flevoland woon merk ik steeds dat de vis niet alleen in Urk wordt aangeland en daar door niet alles via de afslag loopt. Hierdoor is controle onmogelijk.

  reageer
 • Klaas

   

  Er zijn vissers die lossen in pampushaven en brengen het met de kar naar de visafslag.maar om nog duidelijker te zijn er grld geen veilplicht dus jd kan je gevangen vis ook zo aan de man brengen.er zijn zat noordzee kotters die rechtstreeks aan de visbedrijven leveren zonder tussenkomst van afslag.dus wat sommige ijselmeer vissers doen mag volgens de wet

 • Den

   

  Sorry, maar daar geloof ik helemaal niets van! verminderen zeggen, gewoon door blijven vissen en daarna huilen. Zo gaat dat toch?

  reageer
 • arjan

   

  complimenten aan de vissers zij laten zien dat er gezamenlijk tot een oplossing komen mogelijk is kunnen andere sectoren nog veel van leren

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert