Gemeente zet eigen boa's in op stadsbussen Keolis

ALMERE
De gemeente Almere gaat gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) inzetten op de stadsbussen van Keolis om de veiligheid te vergroten. Dat beloofde burgemeester Franc Weerwind donderdagavond tijdens een debat aan de gemeenteraad.

De VVD had het debat aangevraagd nadat uit berichtgeving bij Omroep Flevoland was gebleken dat de toezichthouders van de nieuwe vervoerder Keolis nog niet zijn beëdigd. De medewerkers hebben daardoor minder bevoegdheden. Zo kunnen de toezichthouders geen proces verbaal uitschrijven. De VVD wilde net als de rest van de gemeenteraad weten hoe het college van burgemeester en wethouders de veiligheid op de bussen nu had gewaarborgd.

Oplossing van Huis en Weerwind 
Wethouder Frits Huis van Openbaar Vervoer werd daarover door de raad aan de tand gevoeld. Hij stelde net als burgemeester Weerwind in gesprekken met Keolis op een vlotte oplossing te hebben aangedrongen. "We waren er behoorlijk pissed over", aldus Huis tijdens de vergadering. Momenteel zijn er drie boa's van Keolis aan de slag. Afgesproken is dat 19 van de 43 toezichthouders in elk geval op 12 januari kunnen worden beëdigd. Ook zijn er afspraken gemaakt met de politie. "Die kan komen ingrijpen als dat nodig is. Het is geen ideale situatie, maar ook niet rampzalig", zo stelde Huis.

Raad kritisch
Maar daar dachten raadsfracties anders over. Vooral de VVD vond de afspraken met Keolis te matig. Deze partij wilde ook tekst en uitleg van burgemeester Franc Weerwind, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Die liet na een schorsing van de vergadering weten dat er ook tot 12 januari gemeentelijke boa's op de bussen zullen worden ingezet. Maar die extra maatregel stemde niet direct tot tevredenheid. Partijen vroegen zich af of dat dan niet ten koste zou gaan van de veiligheid in de stad. Weerwind stelde over de precieze inzet van de gemeentelijke boa's de raad later nog te informeren, na overleg met politie, openbaar ministerie en Keolis.

Waarom is de raad niet eerder geïnformeerd? 
Het debat van donderdagavond krijgt nog een staartje. Enkele partijen vroegen zich af waarom de wethouder en de burgemeester niet eerder de gemeenteraad over de situatie bij de busvervoerder hadden geïnformeerd. De burgemeester vond dat niet nodig omdat wat hem betreft de situatie afdoende was opgelost. Desondanks komt het onderwerp volgend jaar, na de feestdagen, aan de orde.

reacties (10)

 • Uhm

   

  De officier van justitie kan ervoor zorgen dat de boa’s tijdelijk bevoegd zijn voor het ov. Zie de domeinlijst van domein 1 boa!

  reageer
 • Jan

   

  Zijn er nog boa,s die op deze reacties de juiste response kunnen geven. Zo niet , zie artikel 87 lid2 wet openbaar vervoer. Mits de boa deze wet op zijn akte heeft. Mag hij gewoon mee doen of bij bushokjes bekeuren.

  reageer
 • Karel

   

  Het meervoud van PROCES VERBAAL is. PROCESSEN VERBAAL!

  reageer
 • Flevoburger

   

  En het gaat zo goed met de criminaliteit in Nederland riep het kabinet kort voor de verkiezingen. Het is toch intriest dat we BOA's op een busverbinding nodig hebben?

  reageer
 • Karel

   

  Los van de vraag of de boa's wel of niet in het ov mogen handelen, vraag ik me af waar die boa's ineens vandaan komen. In Stad Centrum zijn er al veel te weinig. Dus die worden daar dan ook nog eens weggehaald? Het zou al schelen als ze niet zo vaak met zijn vieren lopen, waarom niet 2x2? Lijkt me een stuk efficienter. En áls er iemand hier weer heeft geblunderd dan is het de gemeente wel. Weerwind omdat hij de bevoegdheden niet goed kent en Frits Huis, die inderdaad weer de zoveelste blunder maakt.

  reageer
 • Merreha

   

  Je verwoord precies hoe het in elkaar steekt. Blunderende burgemeester en een falende wethouder.

 • laat alle reacties zien
 • insider?

   

  gemeentelijke buitengewone opsporingsambtenaren hebben OOK niet de juiste aanwijs/kwalificatie om te kunnen optreden, immers BOA openbaar vervoer is een specifiek beschreven aanstelling+toetsing vooraf+fiat daarna aan de werkgever=gemeente en die ontbreekt gewoon bij BOA's gemeente

  reageer
 • Frits

   

  Helemaal eens met chris. En Me, je kan wel gelijk hebben maar dat is typisch gedrag van problemen willen zien die allemaal niet zo boeiend zijn want daar kan je prima op instrueren. Gelukkig zoekt de gemeente dit keer wel naar praktische oplossingen. Pluim.

  reageer
 • Ik weet het beter

   

  Tja het is makkelijk om Keolis de schuld te geven maar eigenlijk is de heer Huis de echte schuldige. Hij was het die trots vertelde dat de nieuwe vervoerder frequenter ging rijden en nog goedkoper ook was. Hij zou het boetekleed moeten aan trekken en na de zoveelste blunder van hem zich af moeten vragen of hij wel geschikt is als wethouder.

  reageer
 • Chris

   

  Het informeren van de raad was niet nodig geweest als de media en de vakbond niet van een mug een olifant hadden gemaakt... BOA’s zonder bevoegdheid hadden nagenoeg even veel indruk gemaakt als met bevoegdheid wanneer niet aan de grote klok had gehangen dat er juridisch iets fout is gegaan.

  reageer
 • Me

   

  Een handhaver die zijn/haar werkzaamheden uit hele andere bevoegdheden bestaan mag niet zomaar in het openbaar vervoer gaan handelen. Dat staat niet standaard in de akte van beëdiging. De boa's can Keolis vallen on de wetpersonenvervoer 2000 dat is een andere wet dan wat de gemeente handhavers hebben deze hebben veelal te maken met wet mulder en andere openbare orde. Dus nu lopen deze nog kans om hun baan kwijt te te raken als ze niet oppassen als ze eventueel geweldsmiddelen zouden gebruiken. Niet over nagedacht gemeente almere zoals zo vaak. Als de boa's van koelis (oud connexxion) met enige spoed beëdigd worden wat ook mogelijk is maar ja wel geld kost is het snel opgelost.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert