Politie: 'Aangifte doen van dierenleed zinloos'

LELYSTAD • Ma 19 maart 2018 | 20:25 • Maandag 19 maart 2018 | 20:25

Het heeft geen zin om aangifte te doen tegen Staatsbosbeheer en de provincie van dierenmishandeling in de Oostvaardersplassen. Dat zegt de politie Lelystad in een bericht op Facebook.

De politie meldt de laatste dagen te worden bestookt met meldingen, vragen en verzoeken over dierenleed in de Oostvaardersplassen. Veel mensen willen aangifte doen wegens mishandeling van gehouden dieren. Het opnemen van de aangiftes en de beantwoording van de vragen gaan volgens het Lelystadse korps ten koste van andere zaken.

Wilde dieren


Bovendien zijn de aangiftes volgens de politie dus zinloos. Zij verwijst naar een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Dat heeft bepaald dat de grote grazers niet als 'gehouden dieren', maar als 'wilde dieren' moeten worden beschouwd, die noch van de Nederlandse Staat noch van Staatsbosbeheer zijn. Wel moet een dierenarts toezicht houden en met de boswachter overleggen wanneer daar aanleiding toe is.
Eerdere aangiftes zijn volgens de politie geseponeerd onder verwijzing naar de uitspraak van het Hof. 

Diverse rechtszaken


Uit de databank van de rechtspraak blijkt dat er de afgelopen jaren inderdaad diverse rechtszaken zijn gevoerd over bijvoeren in de Oostvaardersplassen. In februari 2007 verloor de Dierenbescherming een zaak die was aangespannen tegen Staatsbosbeheer. Het Hof oordeelde toen dat de grazers geen gehouden dieren meer zijn, sinds ze in de Oostvaardersplassen zijn uitgezet en verwilderd zijn geraakt.

In een zaak van de Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen tegen de Nederlandse Staat en Staatsbosbeheer stelde het Hof Arnhem in april 2017 jaar ook dat er geen sprake is van gehouden dieren en van 'volledige beschikkingsmacht van de mens'. Het Hof verwijst hierbij naar dezelfde uitspraak van het Hof Den Haag. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel