PBC over Michael P.: "Grote kans op herhaling"

ZEEWOLDE • Ma 11 juni 2018 | 10:09 • Maandag 11 juni 2018 | 10:09

Maandag was de eerste dag van de rechtszaak tegen oud-Zeewoldenaar Michael P., die heeft bekend dat hij Anne Faber heeft ontvoerd, verkracht en gedood. Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen rondom deze zaak.

Op 29 september 2017 reed Michael P. naar eigen zeggen met zijn scooter tegen de voorbijfietsende Anne in de provincie Utrecht. P. zei maandagochtend tijdens de zitting dat Anne de politie wilde bellen. Hij zou daardoor zijn 'geflipt'. Hij dwong haar het bos in te lopen onder bedreiging met een mes en verkrachtte haar. Daarna ontstond er volgens hem een worsteling. Hij bond haar handen op haar rug en nam haar mee. Toen er een fietser voorbijkwam, zou Anne hebben geschreeuwd. Daarop stak hij volgens zijn verklaring het mes in haar keel en stierf ze.

Schoongemaakt met chloor


Maandagmorgen verklaarde P. dat hij het lichaam van Anne nog twee keer heeft verplaatst. De tweede keer bracht hij haar naar Zeewolde en begroef hij haar in een kuil. Hij maakte het lichaam schoon met chloor om sporen uit te wissen.

'Geen voorbedachten rade'


Veel vragen van officier werden na de pauze door Michael P. beantwoord met "ik deed maar wat", "geen idee" en "dat had ik niet zo bedacht". Ook zei hij dat het allemaal niet zou zijn gebeurd als hij het mes niet bij zich had gehad.

Hij bleef volhouden dat hij niet van plan was Faber te doden. Hij zou haar hebben willen vrijlaten na de verkrachting en bleef ver weg van iedere aanwijzing van voorbedachten rade.

Mishandeling Pieter Baan Centrum


Naast de moord op Anne Faber staat P. ook terecht voor mishandeling van het personeel van het Pieter Baan Centrum, waar hij de afgelopen maanden verbleef voor onderzoek. Het eerste incident was toen een medewerker een telefoongesprek van P. wilde afkappen. Zijn beltijd was voorbij. Er ontstond een worsteling met drie medewerkers. P. liep zelf ook verwondingen op bij dit incident. Hij moest in de isoleercel.

Isoleercel


Het tweede incident is later die dag in die isoleercel. P. droeg een mitella, maar dat mag niet vanwege de veiligheid. Als het personeel zijn mitella wil innemen, volgt er een worsteling. P. maakt een beweging of hij de beveiligers wil aanvallen, waarna hij naar de grond wordt gewerkt. In totaal zijn vijf personeelsleden van het Pieter Baan Centrum gewond geraakt tijdens deze twee incidenten.

Gewelddadige 

fantasieën


Twee jeugdvrienden hebben verklaard dat P. als tiener al fantaseerde over verkrachtingen. Een andere jeugdvriend vertelde dat hij uit het niets agressief kon reageren. "Soms beet hij tijdens het stoeien ineens in je oor." Michael P. ontkende dit alles. Uit verklaringen van mede-gedetineerden blijkt dat P. soms heftige uitspraken deed, zoals fantaseren over moord, en dat hij extreem gewelddadige video's bekeek. P. ontkende dit ook en noemde de video's slechts 'spanning en sensatie'.

Een mede-gedetineerde zegt dat Michael P. tegen hem heeft gezegd: "Zodra ik meer vrijheden krijg, dan maakt ik er een van kant." Ook dat spreekt Michael P. tegen.

Onderzoek Pieter Baan Centrum


Deskundigen van het Pieter Baan Centrum vermoeden dat P. niet volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek. P. zegt zelf dat hij ze wel alles heeft verteld. Hij heeft volgens de deskundigen borderline, een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en kenmerken van psychopathie. 

Risico op herhaling


Volgens de onderzoekers kan hij verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest, maar hij kan ook planmatig hebben gehandeld. De psychiater zegt dit niet met zekerheid te kunnen vaststellen. De deskundigen konden maandagmiddag ook geen eenduidig antwoord geven op wat 'planmatig handelen' precies inhoudt. 

De rechtbank worstelt hiermee. De rechters willen weten of er sprake was van verminderde toerekeningsvatbaarheid, maar krijgen daar geen antwoord op van het personeel van het Pieter Baan Centrum. Medewerkers van het Pieter Baan Centrum adviseren tbs met dwangverpleging omdat er een groot risico op herhaling zou zijn. Michael P. zegt hiervoor open te staan.

Lees hier alle tweets van onze verslaggever Ilona de Vries.

Dinsdag is dag twee van de inhoudelijke behandeling. De uitspraak is 17 juli.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel