Medewerkers gevangenis mogen niet staken

ALMERE • Ma 2 juli 2018 | 18:13 • Maandag 2 juli 2018 | 18:13

Het personeel van de Penitentiaire Inrichting in Almere mag niet staken. Dat heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming bepaald. Eind juni besloot het kabinet dat 4 gevangenissen in Nederland dicht moeten, waaronder die in Almere.

De gevangenis is een overheidsinstantie en daarom heeft het personeel toestemming nodig van de minister om te mogen staken. Die hebben ze niet gekregen. Dekker zei dat er geen gedwongen ontslagen vallen door deze sluitingen. Dat betekent dat 250 medewerkers in Almere een baan krijgen bij een andere inrichting.

Onduidelijkheid


Volgens Mitchell Hoogeman, voorzitter van de ondernemingsraad van PI Almere, zijn nog veel vragen onbeantwoord. Dat is volgens hem vooral een probleem voor de gespecialiseerde medewerkers. Zij moeten namelijk meeverhuizen met hun cliënten. "Met deze beslissing hadden we een compleet plan verwacht, maar dat is er niet. We weten niet hoe lang mensen straks moeten reizen of welke taken ze toebedeeld krijgen en dat zorgt voor onrust," aldus Hoogeman.

Debat


Hoogeman zegt dat er in ieder geval nog een debat komt over deze kwestie in de Almeerse gemeenteraad. "Dat is het enige wat we nog kunnen doen. Tegen de beslissing in beroep gaan, duurt te lang en je kunt de wet hoe dan ook niet tegenhouden." Wanneer het debat plaatsvindt, is nog niet bekend. Ook hoopt de voorzitter de kwestie nog onder de aandacht te kunnen brengen bij de landelijke politiek.

Naast de gevangenis in Almere moeten ook de gevangenissen in Zoetermeer, Zeist en het Noord-Hollandse Zwaag dicht. Reden voor de sluiting is dat het aantal gevangenen al jaren daalt. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel