Personeel gevangenis gaat actievoeren tegen sluiting

ALMERE • Do 19 juli 2018 | 21:09 • Donderdag 19 juli 2018 | 21:09
Het personeel van de gevangenis in Almere gaat op 6 september actievoeren tegen sluiting van de Penitentiaire Inrichting. Dat werd tijdens de Politieke Markt in Almere aangekondigd. Op 22 juni besloot het kabinet vier gevangenissen in de randstad te sluiten omdat het aantal gedetineerden afneemt en steeds meer cellen leeg komen te staan.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft gezegd dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De werknemers van de gevangenissen worden zo veel mogelijk overgeplaatst naar gevangenissen in de buurt.

Hoe de actie op 6 september er uit gaat zien is niet bekend. Medewerkers van gevangenissen mogen namelijk niet staken.

Donderdagavond steunde de gemeenteraad van Almere een motie van de VVD en de PVV waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen bezwaar te maken tegen de sluiting. Dat zou middels een ontmoeting met de minister moeten zijn op 3 september. Hij zou zijn besluit tot sluiting moeten heroverwegen.

De indieners van de motie geven aan dat sluiting van de gevangenis gevolgen heeft voor de werkgelegenheid in Almere, die toch al achterblijft bij de rest van het land. Verder denken de partijen dat het verdwijnen van de gevangenis gevolgen heeft voor de hele ketenaanpak van politie en justitie waardoor de criminaliteit in Almere toeneemt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel