Historische Catalina gaat in de verkoop

LELYSTAD • Vr 27 juli 2018 | 23:13 • Vrijdag 27 juli 2018 | 23:13

Het op Lelystad Airport gestationeerde historische watervliegtuig Catalina zal vanaf november niet meer in Nederland vliegen. Het toestel wordt verkocht en zal mogelijk in het buitenland wel weer in actie komen.

"Rationeel gezien is het een goed besluit, maar emotioneel is dit een héél verschrikkelijk besluit", vertelt voorzitter Arjan Dros van de Stichting Exploitatie Catalina. "Ik heb er nachten wakker van gelegen want we hebben toch twintig jaar voor dit toestel gezorgd."

Verlies aan inkomsten
Jaarlijks is de stichting 150 tot 170 duizend euro kwijt aan vaste kosten om het toestel operationeel te houden. "Vorig jaar hebben we dat op kunnen lossen door donateurs mee te nemen voor vluchten, maar dat mag sinds dit jaar niet meer van de overheid", aldus Dros. Het vliegen met donateurs wordt sinds dit jaar gezien als een commerciële activiteit. Dat beperkt de stichting in de mogelijkheid om kostendekkend te opereren.

De Catalina is na het incident met het neuswiel, waarbij het toestel vorig jaar augustus een voorzorgslanding moest maken, maanden voor reparaties aan de grond geweest. Het verlies aan inkomsten is niet meer in te lopen en andere geldschieters zijn niet gevonden.

Tenslotte heeft de stichting door terugloop van het aantal vrijwilligers meer betaalde krachten moeten inhuren voor het onderhoud aan het vliegtuig. Dat drukt zwaar op de begroting.

Verkoop
De Catalina zal daarom in de verkoop gaan. Inmiddels zijn er al serieuze onderhandelingen bezig met een Amerikaanse partij. "In Amerika zijn ze dol op vliegtuigen", legt Dros uit. "In Nederland hebben we die interesse blijkbaar niet."

Tot de verkoop rond is zal de Catalina nog enkele keren in actie komen. "Volgende week gaan we naar de Texel Airshow, op 15 augustus is weer de passering over het Indisch monument en op 12 september hebben we nog veteranendag in Eindhoven. Daarna is het klaar."

Tweede wereldoorlog
De Consolidated Catalina PH-PBY is een watervliegtuig uit 1942. De Nederlandse Koninklijke Marine heeft in en na de Tweede Wereldoorlog met bijna tachtig Catalina's gevlogen, zowel in Nederland als in toenmalig Nederlands Oost-Indië.
WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel