Hoeveel geld is er in de MC IJsselmeerziekenhuizen gestoken?

FLEVOLAND • Wo 24 oktober 2018 | 12:39 • Woensdag 24 oktober 2018 | 12:39

De MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk hebben de afgelopen tien jaar vele miljoenen euro's steun ontvangen. En dat heeft niet voor een structurele oplossing gezorgd omdat de MC Groep er zelf rekening mee houdt dat 'een faillissement onafwendbaar is'.

Tien jaar geleden verkeerden de IJsselmeerziekenhuizen ook in grote financiële problemen en werden toen overgenomen door zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer en hun MC Groep. Zij probeerden van de ziekenhuizen een succes te maken, maar stelden als voorwaarde dat de overheid zou helpen om de schuldenlast van de IJsselmeerziekenhuizen te verlichten. Brede financiële steun was nodig om dat te kunnen bereiken. Die kwam van verschillende kanten.

Via de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werd door toenmalig minister Ab Klink 18 miljoen euro balanssteun verleend. Dat geld was nodig om de rekeningen en personeel te kunnen betalen. Dat geld werd niet in één keer gegeven, maar kwam in drie termijnen. In totaal heeft de MC Groep twee termijnen van bij elkaar 12 miljoen euro ontvangen. In 2012 leek het beter te gaan met de ziekenhuizen en werd afgezien van de laatste 6 miljoen euro.

Het ministerie van VWS leende in totaal 12,5 miljoen euro. Dat geld is inmiddels terugbetaald.

De gemeente Lelystad schold in 2009 een oude lening van 3,6 miljoen euro kwijt, maar verstrekte een nieuwe lening van 2 miljoen euro. De MC Groep zou terugbetalen als er zwarte cijfers geschreven zouden worden. Dat is niet gelukt. Hetzelfde geldt voor een lening van 2 miljoen van de provincie.

De gemeente Noordoostpolder had onder andere voorwaarden een lening van 2,4 miljoen euro verstrekt. Van die lening is nog niets terugbetaald, al zou dat in 2021 wel moeten zijn gebeurd.

Uit het jaarverslag van de MC Groep over 2017 blijkt dat er nog leningen uitstaan bij de Bank Nederlandse gemeenten en de ING ter waarde van 16,7 miljoen euro. Op verzoek van de MC Groep is deze zomer afgesproken dat een lening van 6 miljoen euro bij de ING voorlopig niet hoeft te worden afgelost.

Verder heeft de MC Groep nog een lening uitstaan van 5 miljoen euro bij Loek Winter en Willem de Boer zelf.

In het jaarverslag over 2017 is de MC Groep positief over het terugbetalen van alle leningen. In totaal staat er op 31 december 2017 24,4 miljoen euro aan actieve leningen uit. De restschuld zou in 2023 teruggebracht moeten zijn tot 5,5 miljoen, waarbij ook de gemeente Noordoostpolder haar geld zou terugzien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel