"Bemanning Catalina had geluk dat luik neuswiel afbrak"

LELYSTAD • Vr 21 december 2018 | 12:38 • Vrijdag 21 december 2018 | 12:38

De bemanning van het historische watervliegtuig Catalina, dat vorig jaar een noodlanding moest maken, heeft geluk gehad dat een luik van het neuswiel afbrak. Dat staat in een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De Catalina moest vorig jaar een noodlanding maken op Lelystad Airport, omdat er iets mis was met het neuswiel. Nu blijkt dat een van de twee luiken voor het neuswiel stuk was gegaan tijdens een korte waterlanding, een zogenoemde splash-and-go, voorafgaand aan de noodlanding.

De Catalina draaide met grote kracht om haar as
Volgens de onderzoekers is bij deze waterlanding op het IJsselmeer zeer waarschijnlijk het linker luik los geraakt. Het luik fungeerde vervolgens als een soort roer in het water, waardoor het vliegtuig met grote kracht om de as draaide. Op dat moment had de bemanning geen controle over het vliegtuig. Pas toen het luik afbrak, kregen de piloten weer de macht over het vliegtuig terug.

Geluk bij een ongeluk
De bemanning heeft volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid geluk gehad dat het luik afbrak, omdat dit ervoor zorgde dat ze weer controle kregen. De keuze om direct weer op te stijgen, was een goede beslissing volgens de onderzoeksraad. De bemanning was op de hoogte van soortgelijke incidenten met een neuswielluik, waaronder een dodelijk ongeluk en een ongeval waarbij het toestel zonk.

Deur spoorloos: oorzaak onduidelijk
Waardoor het luik voor het neuswiel loskwam, is niet duidelijk volgens de onderzoekers. Er is wel gezocht naar het luik, maar omdat die niet is gevonden kan ook niet onderzocht worden waardoor het kapot ging. Mogelijk dat het luik niet goed dicht was voorafgaand aan de landing, of het kan zijn dat de Catalina een voorwerp in het water raakte. De piloot liet eerder weten dat hij vermoedde een balk in het water te hebben geraakt.

Catalina verkocht aan Amerikanen
Inmiddels is de Catalina verkocht aan de Amerikaanse Collings Foundation. Meerdere partijen hebben geprobeerd om de laatste vliegende Catalina in Nederland te houden, maar dat is niet gelukt. De voormalige eigenaren van de Catalina konden de financiële lasten niet meer opbrengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel