Minister: geen incidenten door langere aanrijtijden bekend

LELYSTAD • Do 17 januari 2019 | 15:59 • Donderdag 17 januari 2019 | 15:59

Bij minister Bruins van Medische Zorg zijn geen incidenten in Flevoland bekend van patiënten die in de problemen zijn gekomen door langere aanrijtijden van ambulances. Dit na het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen en de sluiting van de Spoedeisende Hulp in Lelystad. Dat schrijft Bruins donderdag in een brief aan de Tweede Kamer, nadat hij verschillende instanties om informatie vroeg.

De Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) in Lelystad is 's nachts gesloten, waardoor het voorkomt dat ambulancepersoneel voor acute zorg van patiënten moet uitwijken naar andere ziekenhuizen en daardoor langer onderweg is. Volgens de minister zijn er voor Flevolanders wel andere SEH's in de regio bereikbaar en zijn die binnen drie kwartier te bereiken, zoals de zogenoemde 45 minuten-norm voorschrijft.

De pas opgerichte Stichting Actie Behoud Ziekenhuis Lelystad zou meerdere meldingen hebben gekregen van patiënten die een verhoogd gezondheidsrisico hadden door de langere rit. Daarom had PVV-Kamerlid Fleur Agema de minister hierover om opheldering gevraagd.

"Geen problemen"
In reactie op haar vragen schrijft de minister dat de meldingen van de Stichting Actie Behoud Ziekenhuis Lelystad niet bekend zijn; noch bij hem, noch bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Daarnaast hebben zowel het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de minister laten weten dat er geen problemen zijn met het ambulancevervoer.

"5 tot 10 gevallen"
Albert Kok van de Stichting Actie Behoud Ziekenhuis Lelystad laat donderdag weten dat de meldingen die bij de stichting zijn binnengekomen, inderdaad niet zijn gedeeld met de inspectie.

Inmiddels is er op initiatief van de inspectie contact geweest, zegt Kok, en staat er voor komende vrijdag een gesprek gepland om het over de gevallen te hebben.

Volgens Kok hebben vijf tot tien patiënten aan de stichting laten weten dat ze te maken hebben gehad met een verhoogd gezondheidsrisico door een lange rit in de ambulance. Volgens Kok zijn er geen fatale incidenten gemeld.

"Meldt incidenten"
De minister laat weten dat de inspectie geregeld toezicht houdt in het ziekenhuis in Lelystad en "bijzonder alert is op signalen over incidenten in de patiëntenzorg." Daarom roept de inspectie betrokkenen ook op om incidenten te melden als die zich voordoen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel