'Nieuwe praktijk kost St Jansdal duizenden patiënten'

LELYSTAD • Za 9 maart 2019 | 11:02 • Zaterdag 9 maart 2019 | 11:02

Een groep artsen van het voormalige MC Zuiderzee in Lelystad heeft op een steenworp afstand een nieuwe praktijk geopend. Het gaat om vier kaakchirurgen en een reumatoloog. De artsen konden niet aan de slag bij het nieuwe St Jansdalziekenhuis, dat in de plaats van het failliete MC Zuiderzee is gekomen.

De specialisten zeggen in Trouw dat ze duizenden patiënten meenemen. "In MC Zuiderzee zagen we met vier kaakchirurgen jaarlijks 12.500 patiënten", zegt kaakchirurg Pieter Steinmetz van Kaakchirurgie Lelystad. "De patiënten die we de afgelopen maanden hebben gezien, hebben we de open vraag voorgelegd of ze in het ziekenhuis wilden blijven of ons wilden volgen. Vrijwel iedereen koos voor dat laatste." Reumatoloog Paul Baudoin verwacht 1.500 tot 2.000 patiënten per jaar.

De twee artsen werden eind februari door de curator van het MC Zuiderzee beschuldigd van het ronselen van patiënten. Ze mochten het ziekenhuis niet meer in. Steinmetz en Baudoin ontkennen dat ze patiënten ronselden. "Ze stellen dat ze patiënten vaak al heel lang kennen, en dat die graag bij dezelfde arts blijven.

Vier orthopeden, die voorheen werkten in het MC Zuiderzee, openen vanaf 1 april een gezamelijk praktijk aan de Reaalhof 1 in Lelystad. Een tweede reumatoloog heeft zich vlakbij het ziekenhuis zelfstandig gevestigd.

Ook strijd om hartpatiënten
Ook rond de zorg voor hartpatiënten is er een concurrentiestrijd ontstaan. In het oude ziekenhuis werkten zes cardiologen van CCN, waarvan er vier zijn overgestapt naar het St Jansdal. Op de site meldt CCN nu: "Patiënten uit Flevoland zijn van harte welkom op onze locaties in Almere en Dokkum. Ze kunnen hier gezien worden door de vertrouwde cardiologen." Ook Hartkliniek Lelystad, vijf jaar geleden opgericht door ex-cardiologen van MC Zuiderzee, meldt in Trouw dat er veel overstappers zijn.

De strijd om de patiënt in Flevoland is een bedreiging voor het zorgaanbod in de polder, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot in de krant. De regio is volgens hem te klein voor concurrerende aanbieders. "St Jansdal heeft voor zijn overname een businesscase uitgetekend. Als patiënten wegvallen kan die businesscase in gevaar komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel