CU, CDA en VVD reageren niet op PvdA-bom onder college

FLEVOLAND • Do 18 april 2019 | 22:30 • Donderdag 18 april 2019 | 22:30

ChristenUnie, CDA en VVD willen niet reageren op de dreiging van de PvdA om uit de onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten te stappen. Volgens de partijen moet het onderwerp eerst intern en onderling worden besproken.

De PvdA liet donderdagmiddag weten alleen verder te gaan met de onderhandelingen als Forum voor Democratie afstand neemt van zes standpunten. Onder meer over het klimaat, vrouwen, en een dominant blank Europa.

Afspraak
Gert-Jan Ransijn van Forum voor Democratie in Flevoland laat weten verrast te zijn door de handelwijze van de PvdA. Ransijn kijkt uit naar een afspraak die woensdag staat gepland met het beoogde college dat naast Forum zou bestaan uit PvdA, VVD, CDA en Christenunie.

Ransijn had de actie van PvdA onder meer niet zien aankomen vanwege een toezegging van PvdA-fractievoorzitter Willem de Jager aan informateur Annemarie van Gaal. De Jager had in een schriftelijke verklaring laten weten op voorhand geen partijen uit te sluiten.

VVD, CDA en ChristenUnie wachten nu ook eerst het geplande gesprek van woensdag af. Ze gaan ervan uit dat de PvdA daar ook bij aanwezig is. Tot die tijd laten de partijen zich nog niet uit over de actie van de sociaaldemocraten.

Overijssel
De PvdA in Overijssel besloot donderdag uit de onderhandelingen voor een nieuw college te stappen vanwege Forum. Dat deed de fractie na forse kritiek vanuit de achterban.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (15)

 • Erik Boshuijzen

    Zo 21 april Zondag 21 april

  De openlijke ruzie tussen Baudet en Otten (NRC zaterdag jl) onderstreept de voorspelbare onbetrouwbaarheid van FvD en het gelijk van Willem de Jager om als PvdA zijn eisen te stellen. Ransijn van FvD heeft al dan niet in opdracht van zijn 'baas' al laten weten daar niet op in te gaan. Dus einde informatie Van Gaal, als CDA en CU ook niet door willen. Advies van dit net teruggetreden oud statenlid: snel een informatiepoging richting Groen Links, CU, CDA, PvdA, D66 en VVD met straks steun van 50PLUS en SGP.

  reageer
 • Franka

    Ma 22 april Maandag 22 april

  50plus weet natuurlijk alles af van partijruzies. Maar wat heeft FvD landelijk met de provincie
  Flevoland te maken?

 • Erwin

    Ma 22 april Maandag 22 april

  Ja fijn advies, want CU en SGP discrimineren natuurlijk totaal niet, dus daar kunnen
  PvdA en VVD wel mee samen werken... SGP mag dan ook wel afstand doen van het vrouwenstandpunt, en CU en SGP beide van hun discriminatie van LHBTI. Nog meer lijstjes van de PvdA voor andere partijen!

 • Francis

    Ma 22 april Maandag 22 april

  Slecht advies. Hoe kun je een coalitie vormen met GroenLinks dat landelijk luid verkondigt Lelystad Airport via de Eerste Kamer tegen te willen houden? Dan mag er eerst wel een lijstje punten aan GroenLinks voorgelegd worden waar openlijk afstand van gedaan moet worden. Overigens, trap niet in de meningsverschillen tussen Otten en Baudet. Dat is gewoon afgesproken werk om zowel kiezers in het midden als rechts aan te spreken. Die truc past de VVD ook al jaren toe.

 • Pieter

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  FvD had geen program voor deze verkiezing. Tja, dan gaan anderen eisen stellen c.q. duidelijkheid vragen. Temeer omdat de partijleider van stevige uitspraken houdt. Dan vragen anderen dus om stevige duidelijkheid. Andere partijen zijn wellicht slimmer, want die zeggen woensdag "Kom maar op, zeg maar wat je wilt". En dan zou het me niet verbazen als FvD diverse complottheorieën van B. laat vallen of het zwijgen ertoe doen. B. houdt van Latijn en hun verkiezingsprogramma is een tabula rasa. En daar is moeilijk afspraken mee te maken.

  reageer
 • Cees

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Welnee, FvD gaat hooguit herhalen wat ze al in tal van tv-programma's ook al gezegd hebben over non-discriminatie. Desnoods maken ze een compilatie van die tv-momenten. Ze gaan echt geen knieval maken voor de PvdA Flevoland als het om de Nexit gaat. Daar wil FvD een referendum over.

 • Freek

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Als je alle partijen uitsluit die (vermeend) bepaalde bevolkingsgroepen voortrekken of andere achterstellen, wordt het moeilijk een coalitie vormen. Dan sluit je namelijk uit: FvD (8 zetels), PVV (4 zetels), CU (3 zetels), 50plus (2 zetels), SGP (1 zetel) en DENK (1 zetel). Dat zijn dus al 19 van de 41 zetels. Als je dan ook nog de PvdD (2 zetels) uitsluit, omdat ze soms wel erg dicht tegen terreurachtige groepen aanschurken, dan is er geen meerderheid meer mogelijk.

  reageer
 • Freek

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Poldermens, de CU heeft in het landelijke verkiezingsprogramma staan dat het huwelijk alleen voor man en vrouw is, niet voor LHBTI. De CU steunde ook de discriminerende weigerambtenaren. Ik noem dat overduidelijke discriminatie in woord en daad.

 • Poldermens

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Even voor mijn beeld, ik kan je nl een heel eind volgen, maar wie sluit de CU uit dan?

 • Lelystedeling

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  De arrogantie van de PvdA, een partij die al jaren verliest en zijn eigen afkomst verloochent, is misselijkmakend.

  reageer
 • Jaap

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  De redenen om bepaalde standpunten van het FVD niet te accepteren zijn allesbehalve afkomst verloochenend. Beter lezen of je wat meer verdiepen in waar een partij voor staat voordat je wat roept.

 • Hans

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Zo werkt de PvdA nu eenmaal. Ben ook ooit politiek actief geweest voor de PvdA. Dan weet je pas echt wat daar achter de schermen gebeurt. Misselijkmakende machtspolitiek. Ik heb dat lidmaatschap al jaren terug de deur uitgedaan.

 • De toeschouwer

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Dit soort acties ziet je, verkiezing na verkiezing, door bepaalde partijen gedaan worden. Jammer. De kiezer zal dan bij de volgende verkiezing nog meer een protest stem gaan geven. En hierdoor gevestigde partijen tot een muurbloem degraderen. JAMMER

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Parkwijker

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Hoe komt de PvdA überhaupt aan de onderhandelingstafel???

  reageer
 • Hesther

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Door tegen de informateur te zeggen dat ze geen enkele partij op voorhand uit zouden sluiten. Een leugen dus.

 • KC

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Het is een goede zaak dat de PvdA achter haar standpunten blijft staan. Haar kiezers hebben daarop gestemd en een programma voor Flevoland. FvD in Flevoland moet maar eens duidelijk zijn wat haar standpunten zijn op de punten die de PvdA heeft aangedragen. Dat krijg je als geen programma en alleen maar losse regels. Beter nu alles uitspreken dan wanneer je aan het formeren bent.
  Dat is ook het probleem in Overijssel, waar het FvD opeens komt met een SGP-er en een SP-er uit Staphorst om gedeputeerde te worden. Er was en is geen kennis aanwezig om te besturen. Daarom is het beter om op voorhand te weten waar het FvD voor staat en wie de poppetjes zijn.

  reageer
 • Bert

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Inderdaad goed van het PVDA, des te sneller bestaat dit gedrocht niet meer!!

 • Hesther

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  De PvdA komt nu ook alleen maar met een lijstje met landelijke standpunten, in Flevoland helemaal hetzelfde als in Overijssel. FvD staat open voor goede bestuurders ongeacht hun achtergrond, hoe kun je daar nu op tegen zijn? Beter dan partijtijgers als JF, waar de PvdA telkens mee komt.

 • Poldermens

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  PvdA heeft gewoon gelijk. Je moet als partij duidelijk zijn over je grenzen. Dat mis ik bij de andere partijen. Pluche boven principes?

  reageer
 • Leo de groot

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Precies, ik mis bij een aantal andere standvastigheid bij standpunt. Maar dat de Flevolandse PvdA achter zijn standpunten ging staan gebeurde pas nadat de landelijke PvdA de Flevolandse PvdA op de vingers tikte. Da's dan weer jammer, want zonder die terechtwijzing was de Flevolandse PvdA er zo in meegezogen

 • Henk B

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Dit heeft niks meer met democratie te maken. Bij voorbaat partijen uitsluiten. En dan niet begrijpen waar om het volk zich niet meer betrokken voelt bij de politiek.

  reageer
 • Leo de groot

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Zo te zien heeft Smith de standpunten ingelezen, zou Henk B ook moeten doen dan zou hij in de gaten krijgen wat er gaande is bij de FvD.

 • Smith

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ook het volk kan misleid worden en foute keuzes maken....het is eerder voorgekomen dat een volk koos voor een foute partij omdat de omstandigheden van het volk slecht waren. De partij leek de oplossing. Juist door de democratie kan er nu door andere partijen gecorrigeerd worden...lees u wel van welke standpunten moet worden afgezien? Dominant blank Europa? Vrouwen ?
  Prima zet van de PvdA

 • Petrusje.

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ach PvdA gaat alleen voor eigen rode pluche helaas

  reageer
 • Mohammed Bazichi

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Verkoop je ziel niet aan die rechts extremisten en neem een voorbeeld aan je collega’s uit Overijssel

  reageer
 • Leo de groot

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Zeer treurig dat FvD leraren niet vertrouwd en dat we ze dus zouden moeten censureren! Ook die middeleeuwse standpunten dat vrouwen alleen voor het huishouden zijn en dat we Europa moeten zuiveren op grond van huidskleur of nationaliteit (al snap ik dat we ook niet oneindig veel mensen naar nederland moeten halen, maar van dit nationaal-socialistische standpunt neem ik duizend mijl afstand!) Wel kan ik me vinden in de klimaatstandpunten van de Fvd. Want als er steeds meer vliegtuigen mogen opstijgen, vind ik ook dat ik schoon gas mag gebruiken. En waarom dure windturbines bouwen als shell iedere keer belasting onderduikt? Deze hypocriete klimaat ideetjes komen van de coalitie van de 2e kamer in den haag (vooral van de VVD, die aan de ene kant klimaatvriendje wil zijn, en aan de andere kant het geen reet kan schelen!) Ik vond Fvd een partij die echt ergens vierkant achterstond (vooral op het gebied van het klimaat) maar die middeleeuwse en nationaal-socialistische ideetjes staan als een strobreed in de weg!

  reageer
 • Harry

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Leo de Groot, het is erg naief om te geloven dat het lijstje met zes punten van de PvdA de waarheid is. De standpunten van FvD moet je in hun programma's zoeken. Net zoals je de PvdA -standpunten niet van FvD moet horen. De zes punten die de PvdA benoemt staan geen van alle in het programma van FvD. Het meldpunt betreft geen leraren, maar studiemateriaal (zoals lesboeken). Is allemaal al lang en breed op de tv toegelicht in actualiteitenprogramma's, maar de PvdA blijft in de eigen leugens hangen. Geloof de PvdA niet, maar verdiep je er zelf eens in. En oordeel dan zelf. Dan mag je van mij alles van FvD vinden. En nee, ik heb niet op FvD gestemd, en ook niet op de PvdA.

 • Jan

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  @Leo, dat punt over vrouwenrechten, waar staat dat als partijpunt? Een hetze, op basis van een linkse aanval voortkomend op een fictief boek. Geen enkele relatie met wen partijstandpunt.
  Dat we overlopen worden door immigranten is bepaald geen onzin en heeft allang grote gevolgen in de grote steden. Wijken die no go zones zijn geworden voor vrouwen, homo’s en zelfs politie. Willen we dit dan? Waarom wil de PvdA dit zo graag? En leraren horen niet hun politieke standpunten uit te dragen alsof dat feiten zijn. Moeten wij als ouders onwetend blijven als onze kinderen geïndoctrineerd worden met ideeen waar we zelf niet achter staan? Wat als de leraren opeens fanatiek hun geloof willen opdringen? Welke maakt niet uit, maar is dat dan ook ok? Lesgeven hoort te gaan over leerstof. Niet over politieke ideeen opdringen in een periode waar kinderen zeer ontvankelijk zijn voor invloeden.
  Het werd tijd dat hier eens aandacht voor kwam. Kinderen die van huis uit andere politieke kleuren hebben werden juist gecensureerd en belachelijk gemaakt. Dat zijn feiten en mag gewoon benoemd worden.

 • Leo de groot

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Beste Jan, die ''gaten'' waar u het over heeft zijn terug te vinden bij de link 6 standpunten. Als u dat eens zou lezen zou u mij beter begrijpen. En wat bedoelt u met demoniseren, ik representeer toch waar ze zelf achter staan, dit zijn hun standpunten waar de PVDA afstand van neemt. Lees toch even die standpunten. Lees toch even, dan snapt u waar ik het over heb (middeleeuwse vrouwenregeltjes en zuiveren van Europa). Tuurlijk, ik snap de klimaatstandpunten, maar als ik kritiek heb op een rechtse partij komt meneer Jan met het verwijt dat ik links zou zijn (ben ik niet). En ook komt meneer met ''polariseren van linkse partijen'', da's mooi en aardig, maar ik hoor niet van u of de FvD vrouwenrechten onderdrukt, of dat ze niet Europa willen zuiveren of leraren en journalisten willen censureren. Je aandacht naar links richten om de aandacht naar die gekke ideetjes (behalve klimaat) geen aandacht te hoeven geven. Kom dan liever met argumenten waarom alle 6 de standpunten van de FvD goed zouden zijn!

 • Jan

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Lang verhaal vol met gaten. Gaten die veroorzaakt worden door het voortdurende demoniseren vanuit de bekende partijen, die zo bang zijn hun plekje in de politiek kwijt te raken. Nationaal socialisme nog wel als vergelijking. En dat terwijl de linkse partijen daar eigenlijk meer aan voldoen.
  Er wordt volop gepolariseerd door, juist, de linkse partijen. Niets democratisch, maar altijd achterkamertjes politiek. De mening van de kiezer is totaal niet van belang.

 • Poldermens

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Er schort nogal wat aan je taalgebruik, maar de strekking is duidelijk. Wat Shell betreft, daar waait inmiddels een heel andere wind! Ze gaan volop aan de slag met nieuwe energie technieken. En wat belasting ontduiken betreft, daar hebben ze nergens een wet mee overtreden, dus daar is de overheid verantwoordelijk voor. En ook daar wordt inmiddels aan gewerkt. Beperking van belastingtrucs. Shell heeft al aangegeven dat het met het verdwijnen van die regels geen probleem heeft.

 • Piet

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Sterk inderdaad! Mensen met principes en een ruggengraat. Goed gedaan!

  reageer
 • Wiebe

    Do 18 april Donderdag 18 april

  In Overijssel ook. Dit is dus echt in opdracht van de landelijke partijleiding. De PvdA laat weer eens een regentesk aangestuurde partij te zijn met een politbureau. Allemaal landelijke standpunten, en niets specifieks voor Flevoland.

  reageer
 • Cees Dekker

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Zo kennen we de PvdA weer!
  Nu zou de VVD eens pragmatisch moeten zijn en de PVV erbij willen betrekken.
  Dan krijgt Flevoland het best mogelijke bestuur.

  reageer
 • Wiebe

    Do 18 april Donderdag 18 april

  Nou ja, VVD, CDA en CU zijn nu ook volkomen voor paal gezet door de PvdA. Zou zo maar kunnen dat die het nu ook wel gehad hebben met de PvdA.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert