Overleg nieuw college GS gaat dinsdag verder

FLEVOLAND • Do 25 april 2019 | 10:28 • Donderdag 25 april 2019 | 10:28

Forum voor Democratie, VVD, CDA en ChristenUnie gaan dinsdagavond verder praten over een nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten. Dat laat Jan de Reus van de VVD weten.

De vijf beoogde coalitiepartijen hebben woensdag urenlang met elkaar overlegd. De PvdA stapte uit de onderhandelingen omdat de partij onvoldoende houvast ziet om de formatiefase in te gaan. Dat is op dit moment een brug te ver, aldus de partij in een verklaring.

Goed gesprek
PvdA-fractievoorzitter Willem de Jager laat weten dat het een goed gesprek was. De partijen zijn begonnen om 15.00 uur en om 21.15 uur moest hij concluderen dat ze het niet eens werden. De Jager wilde dat Forum voor Democratie zich zou distantiëren van landelijke uitspraken, maar volgens hem wilde FvD zich slechts richten op de Flevolandse politiek. De Jager zegt zijn uiterste best te hebben gedaan om toch bij elkaar te komen, maar het was volgens hem niet mogelijk. De PvdA'er ziet geen belemmeringen voor de toekomst om politiek zaken te doen met Forum voor Democratie in de staten.

Reacties andere partijen
Gert-Jan Ransijn van Forum voor Democratie heeft het gesprek als constructief en positief ervaren en laat weten dat er respect was voor elkaar. Volgens hem willen de andere partijen in principe door met hem. Het zou Ransijn zeer verbazen als één van de partijen alsnog met bezwaren komt zoals die van de PvdA.

Afgaand op Jan De Reus van VVD is dat ook niet aannemelijk. "Wij zullen geen morele dilemma's uit de hoge hoed toveren", aldus De Reus. Volgens hem is hij bezig met zaken in Flevoland en wil hij zich niet laten afleiden door uitspraken van landelijke politici.

De ChristenUnie wil vooral kijken naar wat de partijen die een college willen vormen verbindt. Harold Hofstra zegt verder te hechten aan een brede samenstelling, waarin links en rechts in evenwicht zijn.

Het CDA staat na het overleg van woensdag ook nog steeds positief tegenover samenwerking met Forum voor Democratie. De christendemocraten benaderen het allereerst pragmatisch, zo blijkt uit de reactie van Jan-Nico Appelman. Er wordt gekeken naar datgene wat Forum in Flevoland wil en of daarover overeenstemming te bereiken is.

Dit weekend gaan de vier overgebleven partijen intern overleggen. Daarna komen ze dinsdag weer bij elkaar om over collegevorming te praten. Nu de PvdA is weggevallen, moet de beoogde coalitie nog wel op zoek naar een andere partij zodat een nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten ook kan rekenen op de steun van een meerderheid in Provinciale Staten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel