Beoogde coalitiepartijen provincie willen twee nieuwe informateurs

FLEVOLAND • Di 7 mei 2019 | 16:10 • Dinsdag 7 mei 2019 | 16:10

De vier overgebleven partijen in de onderhandelingen voor een nieuw college willen twee nieuwe informateurs benoemen: Bas Jan van Bochove uit Lelystad en Willibrord van Beek uit Maarheeze (Noord-Brabant). De partijen Forum voor Democratie, de VVD, het CDA en de ChristenUnie, hebben daarbij nog steeds de inzet om samen door te gaan.

Wel blijven ze koersen op een coalitie met een meerderheid. Het is nu nog niet duidelijk of er een vijfde partij moet aansluiten of er een constructie met een gedoogpartner wordt gekozen. Wel moeten de aansluitende partijen zich kunnen vinden in het programma dat de vier fracties op hoofdlijnen zijn overeengekomen. Ook willen de coalitiepartners weten of er nog blokkades zijn die een samenwerking in de weg staan. Onlangs besloot de PvdA niet meer verder te willen praten omdat de partij onvoldoende houvast ziet om de formatiefase in te gaan.

De beoogde nieuwe informateurs zijn geen onbekenden in Flevoland. Oud-Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove (CDA) en Willibrord van Beek (VVD) tot voor kort commissaris van de Koning in Utrecht waren eerder betrokken bij coalitieonderhandelingen. Van Bochove was vorig jaar ook informateur tijdens de collegecrisis rond de SP. Hij adviseerde toen het college van VVD, CDA en D66 aan te vullen met PvdA en ChristenUnie.

Woensdag wordt in Provinciale Staten verder gepraat over de formatie. Dat debat is aangevraagd door GroenLinks.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel