Onderzoek naar populariteit Lelystad Airport voor vakantievluchten

LELYSTAD • Wo 22 mei 2019 | 12:05 • Woensdag 22 mei 2019 | 12:05

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat laten onderzoeken hoe aantrekkelijk vliegmaatschappijen Lelystad Airport vinden als alternatief voor Schiphol. Zo hoopt ze een beter beeld te krijgen van de mogelijke groei van het vliegveld, dat in 2020 open moet gaan.

Het onderzoek wordt gedaan door een onderzoeksbureau met 'goede operationele- en bedrijfseconomische kennis van de Nederlandse luchtvaartindustrie'. De minister benadrukt dat het een onafhankelijk onderzoek zal worden. Ze zal als opdrachtgever dus geen sturing geven aan de uitkomst ervan.

Verkeersverdelingsregeling
De Tweede Kamer is tegen eventuele zelfstandige groei van Lelystad Airport. Om die groei te voorkomen nam Van Nieuwenhuizen de verkeersverdelingsregel (VVR) op dat er alleen vakantievluchten vanaf Lelystad mochten gaan. Maar volgens de Europese Commissie was dat discriminatie en moet het vliegveld open zijn voor alle luchtvaartmaatschappijen.

Slotcoördinator
De minister kwam toen met een nieuwe regeling. Daarin staat dat het aantal vluchten naar en van Lelystad Airport groeit, tot het er in 2023 in totaal 10.000 zijn. Dan wordt er geëvalueerd of de regeling werkt en wat de effecten zijn. Pas daarna mag er stapsgewijs uitgebreid worden naar uiteindelijk 45.000 vliegbewegingen. Welke vluchten er van en naar Lelystad Airport kunnen gaan, bepaalt een zogenoemde slotcoördinator. Die verdeelt het aantal vluchten onder geïnteresseerde maatschappijen. Verkeer dat afkomstig is van Schiphol krijgt daarbij voorrang.

De minister wil verder dat Lelystad vooral maatschappijen aantrekt die vakantievluchten aanbieden. Daar is de inrichting van het vliegveld ook vooral op ingesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel