Minister: vliegveld pas open na april 2020

LELYSTAD • Di 2 juli 2019 | 19:55 • Dinsdag 2 juli 2019 | 19:55

Lelystad Airport gaat pas open na april 2020. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Er is meer tijd nodig om het probleem met de uitstoot van stikstofoxiden op te lossen.

Ook beslist de Europese Commissie pas in september over de zogeheten verkeersverdelingsregel. Daarin moet vastgelegd worden hoe vluchten van Schiphol overgeplaatst worden naar Lelystad.

“De komende periode wordt voortvarend doorgewerkt met het doel om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen.”

— Cora van Nieuwenhuizen, minister

Probleem 1: stikstof
De Raad van State oordeelde eind mei dat het kabinetsbeleid om de uitstoot van stikstof door de industrie, landbouw en verkeer terug te dringen niet deugt. Bij veel projecten is onvoldoende aangetoond dat zij geen negatieve gevolgen hebben voor Natura 2000-gebieden. Dit geldt ook voor Lelystad Airport.

Het kabinet moet dit beleid nu aanpassen, maar dat gaat nog maanden duren. Het Rijk kijkt samen met de provincie Flevoland welke oplossingen mogelijk zijn. Die komen in elk geval te laat om Lelystad Airport volgens de aanvankelijke planning op 1 april 2020 open te laten gaan.

In haar brief aan de Kamer schrijft minister Van Nieuwenhuizen: "Dit moet zorgvuldig gebeuren, juist om tot een goede oplossing te komen die recht doet aan de bescherming van Natura-2000 gebieden en tegelijkertijd ruimte kan bieden aan economische ontwikkelingen. Een eerste analyse van de oplossingsrichtingen van de uitspraak van de Raad van State inzake het Programma Aanpak Stikstof (PAS) laat zien dat dit niet past in de gehanteerde planning.”

Probleem 2: Brussel
Het tweede probleem is de verkeersverdelingsregel. Hiermee wil de minister regelen hoe vliegverkeer over Schiphol en Lelystad wordt verdeeld. De minister wilde aanvankelijk alleen vliegverkeer op Lelystad toestaan, als dat zijn plek op Schiphol opgeeft. De Europese Commissie heeft in december aangegeven dat zij deze opzet zou afwijzen, omdat dit ander verkeer discrimineert. Een meerderheid in de Tweede Kamer is juist mordicus tegen zelfstandige groei van Lelystad.

Als compromis heeft Van Nieuwenhuizen voorgesteld om vluchten op Lelystad toe te staan als maatschappijen op Schiphol een vakantievlucht inruilen voor een transfervlucht. Ook bepaalt de zogeheten slotcoördinator wie naar Lelystad mag. 'Brussel' zou in mei over deze nieuwe regeling oordelen, maar geeft nu aan zeker tot september nodig te hebben. Het is nog de huidige Europese Commissie die beslist en niet de nieuwe, waarover nu wordt gesproken.

Al met al concludeert minister Van Nieuwenhuizen: "Ik kom tot de conclusie dat opening van Lelystad Airport in april 2020 niet langer haalbaar is. De komende periode wordt voortvarend doorgewerkt met het doel om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen." Of opening later in 2020 dan wel lukt laat de minister in het midden.

Uitstel lag voor de hand
Vorige week was al duidelijk dat april 2020 onhaalbaar werd. Een Kamerdebat dat woensdag zou plaatsvinden werd op verzoek van de VVD verschoven naar 11 september. Daardoor was helder dat de Kamer zich niet meer voor het zomerreces over Lelystad Airport zou uitspreken.

Luchtvaartmaatschappijen zeiden al begin dit jaar tegen Omroep Flevoland dat ze uiterlijk in april of mei duidelijkheid nodig hadden, wilden ze hun planning voor april 2020 rond krijgen.

Reactie op zienswijzen
Tegelijk met haar brief heeft de minister ook haar reactie op alle zienswijzen rond het ontwerp-Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport naar de Kamer gestuurd. Er is door burgers, belangenorganisaties, actiegroepen en de luchtvaartsector ruim negenduizend keer gereageerd op het stuk, dat tot 21 februari voor inspraak ter inzage lag.

Naar aanleiding van de zienswijzen kondigt Van Nieuwenhuizen geen nieuwe wijzigingen aan. Aanpassingen aan de vliegroutes en vlieghoogtes boven het 'Oude Land' zijn al eerder aangekondigd, net als extra handhavingspunten om overlast te kunnen registreren en aan te pakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel