Geen extra plaspauze voor buschauffeurs

ALMERE • Za 14 september 2019 | 9:53 • Zaterdag 14 september 2019 | 9:53

Almeerse buschauffeurs krijgen geen extra plaspauzes. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die door Keolis/AllGo was aangespannen.

Het vervoersbedrijf vond dat de ondernemingsraad akkoord moest gaan met de nieuwe werktijdenregeling. In zo'n regeling wordt per dienst bepaald wat de vertrek- en aankomsttijden per bushalte zijn, evenals de pauzes en de overige onderbrekingen.

Volgens Keolis biedt de voorgestelde regeling genoeg gelegenheid voor sanitaire stops. Het zou dus onnodig zijn om elke 3 uur een extra stop van 5 minuten in te plannen, zoals de ondernemingsraad wil. Die onderbreking zou bovendien op een goedgekeurde pauzelocatie moeten plaatsvinden. Keolis stelt dat zoiets onmogelijk is. Het zou bovendien veel geld kosten, terwijl het bedrijf op de Almeerse concessie verlies zou draaien.

Volgens de ondernemingsraad zijn de pauzes en voorwaarden voor een pauzelocatie in de cao bepaald. De rechter ziet dat anders en stelde daarom Keolis in het gelijk. De rechtbank kan in zo'n geval in plaats van een ondernemingsraad akkoord gaan met een plan van een werkgever.

Buschauffeurs staakten vorig jaar massaal voor betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauzes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel